AKÇED üyeleri, beldede alt yapı kanalizasyon şebekesi ile arıtma tesisinin kalıcı olarak inşa edilmesinin 5-6 yıl süreceğini foseptiğin önüne geçilmesi için de geçici arıtma tesisinin kurulması için her türlü desteği vermeyi hazır olduklarını dile getirdiler.
AKÇED"den yapılan konuyla ilgili olarak açıklamada “Akbük'ün alt yapı problemi birden çok nedenle büyük bir önem arz etmektedir. Beldede yer alan mesken ve turistik tesislerin çok büyük bir çoğunluğunun atık suları sızdırmalı çukurlara gitmektedir. Kimyasal maddelerle karışan atık sular, bu çukurlardan yeraltı sularına ve oradan denize akmaktadır. Fosseptiklerden çekilen atık suların bir kısmı da yine vidanjörler aracılığı ile Didim arıtma tesisine götürülecekken, alıcı ortama, yani orman ve denize boca edilmektedir. Akbük için deniz, turizm girişimciliğinin en temel unsuru olarak, beldenin birincil geçim kaynağını oluşturmaktadır. Üstelik Akbük'ün denizi, açık deniz akıntılarına kapalı bir koydur.Ortada bir kısır döndü vardır.Bu kısırdöngü içinde Akbük'ün denizi ve dolayısıyla da bir numaralı geçim kaynağı hunharca tahrip edilmektedir. Bu korkunç gelişmeye seyirci kalan Akbük halkı ise, göz göre göre "bindiği dalı kesmeye" devam etmektedir. Üzerine tünediğimiz bu dalın kesilmekten kurtarılmasının tek çözümü, alt yapı tesislerinin bir an önce yapılması, gerçek artıma tesisinin devreye sokulması ve tüm kanalizasyon şebekesinin inşa edilerek, işletmeye alınmasıdır. İçinde ayrı ve özel bir "kötü niyet" beslemeyen her Akbüklü, bu düşüncede mutabıktır. Bu noktada üzerinde mutabık olunan bir önemli nokta daha bulunmaktadır” denildi.

GERÇEK ARITMAYA ÇOK ZAMAN VAR
Alt yapı kanalizasyon şebekesi ile arıtma tesisinin kalıcı olarak inşa edilerek işletmeye alınmasının en az 4-5 yıl sürebileceğinin ifade edildiğini kaydedilen açıklamada, “Bu koşullarda acilen yapılması gereken şey, sözü edilen bu en az 4-5 yıl içinde hizmet verecek bir "Geçici Arıtma" tesisini inşa ederek, devreye sokmaktır.Bu tesisin maliyet giderleri de oldukça düşüktür. Yapım süresi birkaç ayla sınırlıdır. Ve asıl arıtma tesisi işletmeye alındıktan sonra da çeşitli biçimlerde hizmetin içinde işlev görecek bir niteliğe sahiptir.
Akbük Belediyesi, söz konusu arıtma tesisi ile ilgili olarak ihale açmış ve ihaleyi kazanan bir şirket ile sözleşme aşamasına kadar gelmiştir.Söz konusu tesis için yer tespiti yapılmış ve hatta kazı çalışmalarına dahi başlanmıştır.Ancak, Yaşanılan bu süreç içinde, tesisin inşa edileceği yerin komşu parsel sahipleri ile hukuki bir sorun ortaya çıkmış bulunmaktadır.
Sorun, parsel sahiplerinin başvurusu ile idari yargıya intikal etmiş ve Aydın İdare Mahkemesi, konu ile ilgili olarak "Yürütmeyi Durdurma Kararı" vermiş bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi. - iha