Mahkeme başkanı, Alex W'den ısrarla gözlüğünü ve kapüşonunu çıkarmasını istedi. Güneş gözlüğünü çıkarmayan ve mahkeme başkanına kimliği hakkında bilgi vermeyen Alex W, mahkeme başkanı tarafından para cezasına çarptırıldı.

Almanya'nın Dresden kentinde 3 aylık hamile olan 31 yaşındaki Mısırlı Merve Şerbini'yi mahkeme salonunda bıçaklayarak katleden Rus asıllı Alman vatandaşı Alex W. hakkında açılan davanın duruşması dün başladı. Davanın görüldüğü mahkeme binasının çevresindeki sokaklar trafiğe kapatıldı, davaya katılanlar ve davayı izlemek için akredite olan 44 yabancı ve yerli gazeteci mahkeme girişinde arandı, mahkeme binasında keskin nişancılar konuşlandırıldı. Yabancı düşmanlığıyla cinayet işlemek, cinayete teşebbüs etmek ve yaralama suçlarından yargılanan Alex W, mahkemeye elleri ve ayakları zincirle kelepçelenmiş şekilde getirildi.

DAVA 11 GÜN SÜRECEK

Alex W, mahkemeye güneş gözlüğü ve kapüşonlu kazakla yüzünü kapatarak geldi. Duruşma salonunda izleyiciler ile sanığın bulunduğu bölüm özel kurşun geçirmez bölme ile ayrıldı. Sanığın mahkeme koridorunda saldırıya uğramaması için ise özel bir bölüm oluşturuldu. Olay sırasında ağır yaralanan ve koltuk değnekleriyle mahkemeye gelen Şerbini'nin eşi de dün ifade verdi.

Dresden Eyalet Mahkemesi'nde görülen dava nedeniyle alınan olağanüstü güvenlik önlemlerinde 200'e yakın polis görev yaptı. Yaklaşık olarak 11 gün sürmesi beklenen dava boyunca mahkeme binasında başka hiçbir davaya bakılmayacak. Cinayet ve cinayete teşebbüs suçlamasıyla yargılanacak olan Alex W. hakkında hazırlanan iddianamede, sanığın "Avrupalı olmayanlara ve Müslümanlara düşman bakış açısıyla cürmü işlediği" belirtildi. El Şerbini'nin kardeşi ve babası da dava için Almanya'ya geldi. Baba Ali El Şerbini adaletin yerini bulacağına olan inancını vurgulayarak olayda sorumluluğu olan herkesin cezalandırılması gerektiğini ifade etti. Olay sırasında Şerbini'ye hiç kimsenin yardımcı olmadığını söyleyen baba Şerbini, olaya şahit olan yargıçların vicdanlarıyla nasıl hesaplaşacağını sordu.

MISIR BU DAVAYA KİLİTLENDİ

Mahkeme süreci Mısır'da da yakından takip ediliyor. Gazeteler, katil Alex W.'nin en büyük cezaya çarptırılması gerektiği yönünde manşetler atarken, yetkililer de Mısır toplumunu rahatlatacak bir ceza istiyor.

Parkta hakaretle başladı

Mısırlı Şerbini, 3 yaşındaki oğluyla parkta gezindiği sırada kendisine "terörist, İslamcı, şıllık" diyen Alman Alex W'den şikayetçi olmuştu. Bunun üzerine Alex W. Dresden kentindeki mahkeme salonunda yapılan temyiz duruşmasında, hamile Şerbini'yi öldürmüştü. Saldırıda Şerbini'nin eşi de ağır yaralanmıştı. Şerbini, memleketi İskenderiye'de bini aşkın kişinin katıldığı törenle toprağa verilmiş, olay Mısır kamuoyunda aylarca gündemden düşmemişti. Kahire'deki Alman Büyükelçiliği önünde protesto gösterileri düzenlenmiş, Alman mallarını boykot çağrıları yapılmıştı./yeni şafak