BM Dünya Sağlık Örgütü, BM Çocuk Fonu, BM Nüfus Fonu ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan raporda, maternal ölümlerinin (gebelik, doğum ve doğumu izleyen haftalardaki anne ölümleri) yüzde 99'unun gelişmekte olan ülkelerde meydana geldiği ve bu ölümlerinin çoğunun önlenebilir olduğu kaydedildi.

Raporda, gebelikle ilgili anne ölümlerinin azalmasında dikkate değer ilerleme olmasına rağmen hala yapılacak çok şey olduğu belirtilerek, gebelikle ilgili komplikasyonlar yüzünden her iki dakikada bir kadının hayatını kaybettiği vurgulandı.

2010 yılında 287 bin kadının gebelikle ilgili rahatsızlıklar yüzünden hayatını kaybettiğinin tahmin edildiği bildirilen raporda, bu sayının 1990 yılına göre yüzde 47 düşüş anlamına geldiği belirtildi.

Sahraaltı Afrika'da 2010 yılında hamilelikle ilgili anne ölümlerinin yüzde 56 ile en büyük oranı oluşturduğu, güney Asya'daki ölümlerin ise yüzde 29 olduğu, bu iki bölgenin toplamının yüzde 85'i bulduğu bildirildi.

BM raporunda, gebelikle ilgili anne ölümleri açısından Hindistan ve Nijerya'nın yüzde 19 ve yüzde 14'lük ölüm oranlarıyla dünyadaki ölümlerin üçte birini oluşturduğuna dikkat çekildi.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE 15 KAT FAZLA
ABD'de her 100 bin canlı doğumda maternal ölümün 21 olduğu, 2010 yılında bu ülkede toplamda 880 maternal ölüm meydana geldiği bildirilen raporda, ABD'de 1990'dan 2010 yılında kadar maternal ölümlerin ortalama yüzde 2,5 arttığı kaydedildi.

"Maternal Ölümlerde Eğilimler: 1990-2010" adlı raporda, gelişmekte olan ülkelerdeki gebelikle ilgili anne ölümlerinin gelişmiş ülkelere göre 15 kat daha fazla olduğu da vurgulandı.

Raporda, hamilelik ve hamileliğin sonlanmasından sonraki 42 gün içinde meydana gelen ölümler maternal ölüm olarak tanımlandı.