Geçen yıl 31 Mayıs'ta Gazze'ye insani yardım götüren filoda bulunan Mavi Marmara gemisine İsrail komandoları tarafından baskın düzenlenmiş, 9 kişi ölmüştü.
 
ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Başbakan Erdoğan’ı Gazze’ye yola çıkması beklenen yeni yardım filosunu engellemeye çağırdı ve bunun “hayat kurtarmak için benzersiz bir fırsat” olduğunu belirtti. Erdoğan’a gönderilen ve Hürriyet Daily News’un önceki gece Amerikan Kongresi’nden bir kaynaktan elde ettiği mektupta 36 Kongre üyesi, Başbakan’dan, haziran ayında yola çıkması beklenen Gazze’ye yardım filosunu engellemek için “İsrail hükümeti ile verimli bir şekilde çalışmasını” istiyor. Mektupta Erdoğan’a hitaben, “Yeni bir filoya alternatif daha yapıcı bir çözüm bularak hayat kurtarma ve kısmen hassas bir dönemde istikrar sağlama konularında benzersiz bir fırsata sahipsiniz” ifadeleri yer aldı ve yeni yardım filosu için ‘çatışmayı körükleme girişimi’ tabiri kullanıldı.
 
Dışişleri: Muhattap değiliz
 
Aralarında eski Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman ve etkin bir Demokrat olan Henry Waxman’ın da yer aldığı Demokrat ve Cumhuriyetçi üyelerin imzaladığı mektupta “Umuyoruz ki hükümetiniz Gazze’ye provokasyon olmaksızın insani yardım gönderilmesi ile ilgili İsrail’le bir mekanizma oluşturulmasını sağlayabilir” dendi.
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal mektubun kendilerine ulaştığını doğrularken “Bu, aralarında Türkiye’den de bir ya da iki sivil toplum kuruluşunun (STK) bulunduğu uluslararası STK’ların bir araya gelerek oluşturduğu bir inisiyatif” şeklinde konuştu. Dışişleri’nden bir kaynak ise “Bir yanıt vermek zorunda değiliz, zira Türk hükümeti bu mektubun muhatabı değildir. Filo, dünyanın dört bir yanından insanların katılımıyla gerçekleştirilen bir sivil toplum inisiyatifi” dedi.
 
‘Şartlarımız değişmedi’
 
ABD’nin PBS televizyonunda Charlie Rose’a konuk olan Başbakan Tayyip Erdoğan, Mavi Marmara baskını konusunda Türkiye’nin şartlarının baki olduğunu söyledi. Erdoğan, “Tavrımız kesin. 3 şey istiyoruz: Özür, tazminat ve Gazze’ye ambargonun kaldırılması” dedi. Erdoğan, Hamas’ın bir terör örgütü olmadığının altını çizdi. “Hamas bir siyasi partidir. Seçimlere girdiler” diyen Erdoğan, El Fetih ile Hamas’ın imzaladığı anlaşmanın barış için kritik bir adım olduğunu vurguladı. 32. Gün programına katılan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone de, Mavi Marmara ile ilgili “Çok acı bir olaydı. Büyük bir trajediydi. Kimin suçlu olduğuyla ilgilenmiyoruz. Geçmiş olsun diyoruz ve geleceğe bakıyoruz. Türkiye ve İsrail’in sağlıklı bir ilişkiyi yeniden inşa etmenin yollarını bulmaları hayati önemde” dedi.
 
 
radikal