İlçe Protokolünün tam kadro katıldığı törenlere ilçedeki gazilerin katılmamasının nedeni ise tören sonrası ortaya çıkarken, Gazilerin bugün Aydın Valiliğince öğle arasında verilecek yemeğe katılmak için Aydın’a gittikleri öğrenildi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Gazi Unvanının verildiği gün olan 19 Eylül Gaziler günü Aydının Didim İlçesinde de törenlerle kutlandı. Belediye Kültür Parkında bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk koyma töreni saat 11:00’de başladı. Törene Aydın Vali Yardımcısı Halil Canavar, Didim Garnizon Komutanı Deniz Binbaşı Alper Köseoğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Didim Cumhuriyet Başsavcısı Sacit Akdağ, İlçe Emniyet Müdürü Uğur Çaylak, AK Parti Didim İlçe Başkanı Abdurrahim Öztürk, askeri erkan ve belediye zabıtası katıldı. Çelenk koyma töreninin ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve akabinde İstiklal Marşı okundu. Geçmiş yıllarda törene katılan İlçedeki gazilerin ve yakınlarının hiç birinin törene katılmaması dikkatlerden kaçmadı.
Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Deniz Kıdemli Üsteğmen Burak Gümüştekin “Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Dünya harp tarihinin en çetin muharebelerinden biri olan Sakarya Zaferinin ardından TBMM’ce “Mareşal” rütbesi ve “Gazilik” unvanı verildiği bugünü tüm gazilerimizi de onurlandıran “Gaziler Günü” olarak kutlamanın kıvanç ve mutluluğunu yaşıyoruz. Geçmişten günümüze bir devleti devlet yapan vatan, millet, bayrak ve egemenlik gibi değerleri korumak ve bu değerler üzerinde kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bekasını sağlamak için her türlü hain saldırıya karşı göğsünü siper eden sizler asil milletimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için çok anlamlısınız. Sizler aynı zamanda millet olarak sahip olduğumuz şanlı geçmişimizle aranızdaki güçlü bağın en önemli sembolleri “Cesaret ve Feragat” duygularını yaşayan abidelersiniz. Sergilediğiniz kahramanlık destanlarıyla tarihin altın sayfalarını kaydedilen isimleriniz yüce Türk Milletinin gönlünde ve hafızasında sonuna kadar yer almaya devam edecektir. Kutsal vatan topraklarının korunması uğruna vermiş olduğunuz kahramanlık dolu mücadeleniz en büyük yol göstericimizdir. Sizlerden almış olduğumuz güç ile kutsal mücadeleyi nesiller boyu sürdüreceğimizden hiç kuşkunuz olmasın. Bu vesile ile bugünlere ulaşmamızı sağlayan Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve Kahraman silah arkadaşlarına, vatanımızın ve devletimizin bölünmez bütünlüğü için hayatını feda eden tüm şehitlerimize rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anarım.”ifadelerin yer verdi.
“TÖREN KATILMAMANIN GERÇEK NEDENİ”
Tören konuşmayla sona ererken, gazilerin tören katılmamasının gerçek nedeni tören sonrasında ortaya çıktı. Didim’deki gazilerin ve yakınlarının bugün öğle arasında Aydın Valiliğince düzenlenen yemeğe katılmak üzere Aydın’a gittikleri ve o nedenle törene katılmadıkları öğrenildi.