Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Özme n, 3 yüz nakli, 2 de uzuv nakli bekleyen hastaları olduğunu belirterek, dünyada hiç yapılmamış bir nakil yapacaklarını açıkladı. Habertürk’e konuşan Doç. Özmen, “Nakil yapılacak bir hastamıza boynundan başlayarak enseye kadar dünyada hiç yapılmamış saçlı deri dahil, bir maske gibi nakil yapmayı düşünüyoruz” dedi. 

YENİ KURALLAR GELİYOR

Bu arada Türkiye’nin gündemine oturan yüz, kol ve bacak nakillerine yeni düzenleme geliyor. Sağlık Bakanlığı ile Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu’nun mevzuata yeni ekleyecekleri maddelerle, yüz naklinde donörle verici arasında en fazla yaş farkının 20 olması sağlanacak. Kol ve bacak naklinde ise uzuvların oranları yüzde 10’u geçmeyecek. Alıcı ve verici arasındaki ten rengine dikkat edilecek. Esmer birine beyaz tenli bir donörden nakil yapılamayacak.

YAŞ FARKI FAZLAYDI

Konuya ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Selahattin Özme n, Hacettepe Üniversitesi ’nin yaptığı yüz naklinin önce kendilerine geldiğini belirterek şunları söyledi: “Ancak hastamız 17 yaşındaydı, yaş farkı fazla geldi. o nedenle yapmadık, Hacettepe yaptı. Yaş farkı 20’yi geçsin istemedik. Komisyonda bunları konuşmuştuk. Mevzuata yeni ekleneceklerden biri de bu yaş farkı.”

Gömülmeden önce vericiye yeni yüz yapılıyor

Gazi Üniversitesi ’nde ki yüz, kol ve bacak nakli ekibinde yer alan Doç. Dr. Mustafa Kocacıklı, “Nakil işlemine başlanmadan, yani donörün (vericinin) yüzü alınmadan önce yüzünün kalıbını çıkarıyoruz. Aynı cilt renginde silikondan yüz hazırlayıp aileye onu teslim ediyoruz” dedi. Bir hastaya nakil yapılmasını, birçok uzman dan olu şan “hastane konseyi” belirliyor. Sadece çocuk hastalar da hasta ne uygun bulursa Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu’na soruluyor. Çünkü nakil yaşı kol ve ba cak ta 18, yüz naklin de ise 15’ten başlıyor.

Hacettepe büyük iş başardı

Doç. Dr. Selahattin Özme n, nakillerde üniversiteler arasındaki rekabetten çok, başarıları üzerinde durulması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Hacettepe büyük bir iş başardı, yüz naklini de bence daha fazla duyurmaları gerekir. Bu tür ameliyatlar çok önemli eğer sürekli kötü haberler çıkarsa başarılı doktorları kaybedersiniz. ‘Hacettepe ve Akdeniz arasında rekabet var’ sözlerine katılmıyorum. Biz çok yakın arkadaşlarız. Rekabet tatlı rekabet olur. Sen üç yaptın, ben dört yaptım demez hiçbir doktor; hastanın hayatını tehlikeye atacak bir rekabete hiçbir doktor girmez.”