İtalya devlet televizyonu RAI 3 muhabirinin “Türk Hükümeti, enerji anlaşmaları yapmak üzere Rusya'yla masaya oturduğunda sizin de orada olmanızdan dolayı şaşkındı. Neden oradaydınız?” sorusu Berlusconi'yi kızdırdı...

SON aylarda gündeme geldiği seks skandallarıyla canı sıkılan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Türkiye- Rusya arasında imzalanan enerji anlaşmaları sırasında Türkiye'de bulunmasıyla ilgili soru yönelten devlet televizyonu RAI 3 muhabirini azarladı. Berlusconi, hükümete yönelik sert muhalefetiyle bilinen RAI'yi, “Dünyada ilk kez, İtalyan halkının parasıyla ayakta duran bir devlet televizyonu hükümete saldırıda bulunuyor. Sol politikacıların iktidardayken yaptığını yapmak istemiyoruz” diyerek tehdit etti.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Hükümet Konağı Palazzo Chigi'de dün yapılan gerçekleştirilen basın toplantısında iktidardaki 14 ayını değerlendirdi. Berlusconi, yaklaşık 1 saat süren konuşmasında “Şimdiye kadar hiçbir hükümet bizden daha iyi şeyler yapmadı. Sokaklarda güvenlik için askerleri kullanmaya başladık. Napoli ve bu şehrin de için de olduğu Campagna bölgesindeki çöp sorununu bitirdik. Eğitim konusunda büyük değişiklikler yaptık. Geçen yıl krizde olan Alitalia bizden sonra uçmaya başladı. Deprem bölgesi L"Aquila halkı yaptıklarımızdan çok memnun. G-8 bizim için bir başarıydı. Bütün liderlerden tebrik aldık” dedi.

Başbakan Berlusconi daha sonra soruları yanıtladı. Toplantının başında keyifli görünen Berlusconi, RAI 3 muhabirinin, “Türk Hükümeti, enerji anlaşmaları yapmak üzere Rusya'yla masaya oturduğunda sizin de orada olmanızdan dolayı şaşkındı. Neden oradaydınız?” diye sordu. Bu soruya gergin cevap veren Silvio Berlusconi, “Büyük bir aktivitede bulundum. Putin bana Erdoğan hakkında, Erdoğan da Putin hakkında sordu. Bu projede İtalyan gaz şirketi Eni de vardı. Bu büyük bir olay değilse nedir?” dedi.
Berlusconi şunları şöyle devam etti:
“Tabii ki RAI 3'den geliyorsun. Dün de hükümet hakkında sert haberleriniz vardı. Bunu kabul edemeyiz. Dünyada bu bir ilk. Bir televizyon, İtalyan halkının parasıyla ayakta duruyor ve hükümet aleyhine saldırıda bulunuyor. Hükümet olarak biz çoğunluğuz. Sol muhalefetin iktidardayken daha önce yaptığını yapmak istemiyoruz. Önceden biz muhalefetteyken RAI bize saldırıyordu. Şimdi hükümette biz varız ve RAI saldırılara devam ediyor. Bunun için İtalya'da basın ve televizyon özgürlüğü olduğu doğru değil. RAI'nin görevi hükümete saldırıda bulunmak olmamalı. Sol politikacılar her zaman diğerlerine saldırır. Ama bizim demokratik çoğunluğumuz asla saldırıda bulunmadı. İsterdim ki RAI, ne bize ne de muhalefete saldırıda bulunsun, sadece kamu görevi yapsın.”
RAI Televizyonu"nun Başkanı Paolo Garimberti ise yaptığı açıklamada, “Haberlerimizin rengi yok. Bütün haberleri vermemiz gerekiyor. Sadece kendi yorumlarımızı koymamalıyız” dedi. Muhalefet liderlerinden Dario Franceschini, “Bir politikacı ki basın özgürlüğünden korkuyor” diye konuştu.

“KİMSEDEN ÖZÜR DİLEYECEK BİR ŞEYİM YOK”

La Repubblica gazetesinden Claudio Tito'nun, “Basının her zaman yalan yayınlar yaptığını söylediniz ama Vanity Fair'e röportaj veren kızınız Barbara, politikacıların her zaman ahlaklı olması, özel yaşamı ve kamu yaşamını ayrı tutmamaları gerektiğini söyledi” hatırlatması üzerine gülümseyen Berlusconi, “Kötü insanlarla çalışırsan sen de kötü olursun. Senin iyi bir çocuk olduğunu hatırlıyorum. Kızım beni çok seviyor. Bazı kurnaz gazeteciler kızımı yönlendirmiş. Babasını suçlayacak hiçbir şey yok. Kimseden özür dileyecek bir şeyim yok, ailemden de” diye konuştu.
Yaklaşık 3 yıl önce RAI 3'de bir programa katılan Berlusconi, “Neden yurt dışında sadece ABD Başkanı George Bush'a Irak konusunda verdiğiniz destekle tanınıyorsunuz? İtalya'nın en zengin işadamı olarak ticari ve siyasi çıkarlarınız çatışıyor mu?” diye soran sunucuyu, “Kendinizden biraz utanmalısınız” diye fırçalayarak, stüdyoyu terk etmişti. - vatan