Doğalgaz zamları tüketici ve sanayiciyi ezdi geçti. Vanalar kısıldı, tüketim azaldı. BOTAŞ alarm verdi ve daha önce sıfırladığı indirimlere yeniden başladı. BOTAŞ, serbest tüketicilere yüzde 5-12 arasında indirim yapacak

Doğalgaz zamları tüketici ve sanayiciyi ezdi geçti. Vanalar kısıldı, tüketim azaldı. Türkiye, içeride vatandaşa kullandırtmadığı gazın parasını “al ya da öde” anlaşmalarından dolayı dışarıya ödedi. Tüketim düşünce BOTAŞ alarm verdi ve daha önce sıfırladığı indirimlere yeniden başladı. BOTAŞ, serbest tüketicilere yüzde 5-12 arasında indirim yapacak.
MÜŞTERİYE ÖZEL SÖZLEŞME

BOTAŞ, dün Organize Sanayi Bölgeleri ile toplantı yaptı. Toplantıdan önce OSB'lere yapılan duyuruda, “kuruluşun 2010 yılına ilişkin doğalgaz satış fiyatlarını müşteri bazlı belirleyip tarife fiyatı üzerinden değişik oranlarda indirim” yapacağı ve “müşteriye özel” doğalgaz satış sözleşmeleri imzalayacağı bildirildi. BOTAŞ, duyurusunda yüzde 2 fiyat avantajı sağlayabileceğini bildirdiyse de, dünkü toplantıda yüzde 5-12 arasında bir ıskonto kararı alındı. Karara göre, yıllık kullanım miktarı 15 milyon metreküpü geçen serbest tüketicilere, tüketim miktarına ve sözleşme yılına göre değişik ıskonto uygulanacak. BOTAŞ'ın “müşteri bazlı fiyat tarifesi” uygulamasıyla ilgili görüşlerini aldığımız Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, BOTAŞ'ın, önceleri, OSB'lere doğalgazı yüzde 17 indirimle verdiğini, indirim rakamını daha sonra zaman içinde kademeli düşürerek 2009 yılı başında sıfırladığını anımsattı.

AL YA DA ÖDE İLE ÖDEME

Geçen yıl doğalgaza yapılan yüzde 75 zammın vanaların kısılmasına yol açtığını, ayrıca kriz nedeniyle sanayideki çarkların yavaşlamasının da doğalgaz tüketimini aşağılara çektiğini belirten Tuncay, “EPDK'nın 2009 yılı öngörüsüne göre, doğalgaz tüketimi bu yıl 1.8 milyar metreküp düşecek. Geçen yıl tüketim 36.8 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti. EPDK, 2009 yılında doğalgaz talebi tahmini 35 milyar metreküp doğalgaz olarak belirlemişti. Türkiye, tüketimin düşmesinden dolayı geçen yıl almadığı gaz için İran'a 704 milyon dolar ödeme yaptı.

Bu yıl 'al ya da öde' şartından dolayı 2 milyar dolar ödeme yapılacağı tahmin ediliyor” dedi.


Almadığımız gaza dünya para ödedik

BOTAŞ'ın OSB'lere daha önce yaptığı indirimi sıfırlamasının zararlarının görüldüğünü belirten Tuncay, “Türkiye, bu politikayla hem sanayicisinin rekabet gücünü kırdı ve ekonomik krizi körükledi hem de almadığı gaz için ödeme yapmak durumunda kaldı. Bu kararı olumlu buluyoruz. Türkiye'nin doğalgaz kontratları nedeniyle içeride sanayiciye, tüketiciye kullandıracağı kaynakları, dışarıya almadığı gaz parası olarak ödemesinin karşısındaydık” diye konuştu. YENİ ŞAFAK