ABD"de, 4 Kasım günü yapılacak seçimlerde kimin başkanlık koltuğuna oturacağının yanı sıra California Eyaleti"nde eşcinsel evliliğin geleceğini belirleyecek "Öneri 8" konuşuluyor. Massachusetts"in ardından, California, eşcinsel evliliğin yasal hale geldiği ikinci eyalet olmuştu.

ABD"deki elli eyaletten, İtalya ve Tayland"da kadar uzanan 65 bin kişi öneriyi destekleyerek veya öneriye karşı çıkarak "gay evlilik" kavgası içinde yer alıyor. Önerinin lehinde ve aleyhinde harcanan para ise 60 milyon dolar rakamını geçti.

California Eyaleti Yüksek Mahkemesi, bu yıl daha önce, eşcinsel evlilik yasağını kaldırarak gay ve lezbiyenlerin "yasal" evliliğini serbest bırakmıştı. California seçmenleri "Öneri 8"i kabul ederse, mahkemenin kararı geçersiz olacak ve "evlilik bir kadın ile bir erkek arasındadır" kuralı anayasal hale gelecek.

Önerinin destekçileri yaklaşık 29 milyon, karşıtları ise 33 milyon dolar kadar bağış topladı. Henüz hiçbir Senato veya eyalet valiliği kampanyasında bu kadar para harcanmadı. Gözlemciler, öneri konusunda kararsız olanların yüzde 10"a ulaştığını ve bu kadar çok paranın bu nedenle harcandığını belirtiyorlar.

Hollywood"dan, Brad Pitt, Ellen DeGeneres, Steven Spielberg ve Geore Lucas gibi isimler öneriye karşı en çok para harcayanlar arasında yer alıyor.

HÜRRİYET