Iğdır'da doğup büyüyen, bir taraftan okuyup bir taraftan da çobanlık, garsonluk, inşaat işçiliği yaparak geçimini sağlayan Erdal Boran, bir başarı hikâyesine imza attı. İletişim fakültesini bitiren Boran, yazdığı makalelerle ödüller kazandı. Erdal'ın öyküsü, 25 yıl önce Iğdır'ın Mürşitali Köyü'nde başladı. Çocukken, tarlalarda çalıştı. Biraz büyüdü çobanlık yaptı. Bir yandan da okula devam etti. Iğdır Anadolu Lisesi'ni bitirdi. Kalemi elinden hiç bırakmadı, hep yazdı. Lise yıllarında, her yaz İstanbul'a geldi; pazarlamacılık ve inşaat işçiliği yaptı. 
 
TARAF'TA STAJ YAPTI 
Erdal Boran, 2005'te Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni kazandı. Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Boran, 2010 yazında Balmumcu'daki SABAH gazetesinin yanı başında bulunan köftecide garsonluk yaptı. Eğitimini aldığı mesleğe, bu köftecide tanıştığı gazetecilerle iki kat bağlandı. Aynı yıl Taraf gazetesinde de staj yaptı. 
 
ÖDÜLÜ, AVRUPA TURU 
Bu süreçte, yazdığı yazılarla birçok ödül kazandı Erdal Boran. Anadolu Üniversitesi'nce, 4 yıl önce başlatılan "Kadınlara Yönelik Şiddete Hayır" başlıklı yarışmaya katıldı. "Bir gül verelim kadınlarımıza dikenli tarafına dokunarak ama" başlıklı makalesi ile, Türkiye genelinde deneme dalında ikincilik ödülü aldı. Boran, 2008'de Başbakanlık tarafından hazırlanan 'Vakıflar Haftası' ile ilgili kompozisyon yarışmasında da birincilik elde etti. Son başarısını ise bu yıl Kültür ve Spor Bakanlıkları ile ortaklaşa düzenlenen 'Hayalimdeki Yolculuk Yarışması'nda elde etti. Eski Devlet Bakanı Faruk Özak, Edinburgh Üniversitesi'nden tarihçi ve yazar Caroline Finkel, gazeteci Coşkun Aral gibi önemli isimlerin yer aldığı jüri, "Geç kalınmış zamanda seni düşlemek" başlıklı makalesini ödüle layık buldu. Boran, 700 katılımcı arasından '24 Genç Evliya Çelebi' arasına girmeyi başardı ve 20-27 Temmuz tarihleri arasında Avrupa seyahati kazandı. İlk defa ülke sınırları dışına çıkacak olan Boran; Belçika, Fransa, İsviçre ve İtalya'ya gidecek olmanın heyecanını yaşıyor. Kamp yapmayı, seyahat etmeyi ve okumayı çok sevdiğini belirten Erdal Boran, "Ödül almak, insanların takdirini toplamak bana mutluluk veriyor. En önemlisi ise babamın başarılarımı görmesi ve beni anlaması... Bundan sonra da dereceler alacağıma inanıyorum. Eğitim hayatımı en iyi şekilde sürdürmeye kararlıyım. Yüksek lisans yapmayı düşünüyorum" diyor. 
 
6 KARDEŞ DE OKULLU 
Babasının, o dönemin şartlarında okuyamadığını belirten Erdal Boran, "Biz altı kardeşiz ve hepimiz okuyoruz. Babam eğitimimiz için ne gerekiyorsa yaptı. Köyümüzde örnek baba olarak gösterilir. Biz de onun çabalarını boşa çıkarmamak için çok çalıştık" diye ekliyor. 
 
GECE ÇALIŞTI, GÜNDÜZ BİLGİSAYAR ÖĞRENDİ
Pazarlamacılık, inşaat işçiliği gibi farklı işlerde çalışarak okuyan Erdal Boran, gece kulüplerinde ve barlarda çalışırken gündüzleri de bilgisiyar kursuna giderek bu yönünü geliştirmeyi ihmal etmemiş. Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden mezun olan genç yazar, "Ne olursa olsun eğitimime devam etmeye kararlıyım. Yüksek lisans yapmak istiyorum. Yeni dereceler alacağıma da inanıyorum" diyor.