Aydın Merkez Yeniköy"de yaşayan bir aile yaşadıklarını ve bu ülkenin vatandaşı olduklarını ispatlamaya çalışıyor. Annelerine yasal çerçevede kimlik verilememesi nedeniyle Nuran ve Bayram Kardeşler okula kayıt yaptırılamıyor. 14 yıllık aile, babalarının resmi nikah yaptırmadan gerçekleştirdiği evlilik nedeniyle, ne resmi nikah yaptırabiliyor, ne de doğan çocuklarına kimlik çıkartabiliyor. Yaşadıkları halde "yok" görünen aile, yetkililerden yardım istiyor.
Olay, AK Parti Kadın Kolları başkanlığının iftar programlarında ortaya çıktı. Hazırladıkları yemeklerle Yeniköy"de değişik evlerde iftar yapan AK Parti kadın kolları başkanı Demet Pilevneli, ailenin kimlik alamadığını ve çocukların da bu yüzden okula gidemediğini öğrenince adeta şoke oldu.
Adana"dan Aydın"a uzanan ilginç olayın öyküsü şöyle başlıyor; Adana"da yaşayan 40 yaşındaki Asım Tığrak aynı zamanda akrabası olan Saliha Tığrak ile imam nikahı ile 14 yıl önce evleniyor. Çalışmak amacıyla Aydın"a göç eden Tığrak Ailesi"nin Nuran ve Bayram isminde iki çocukları dünyaya geliyor. Doğduğu günden bu yana kimliksiz yaşayan ve hiçbir yerde kaydı olmayan 37 yaşındaki 2 çocuk annesi Saliha Tığrak ve eşi ise çocukları okul çağına geldiğinde çocuklarını okula kaydettirmek istiyor. Okul idaresi tarafından kimlik istenince, kendisinin de kimliği olmayan Anne Saliha Tığrak"ın çaresizliği başlıyor. Mevcut şartlarda kimlik alması mümkün olmadığı bildirilen Anne Saliha Tığrak, yaşanan sorun nedeniyle ne eşiyle resmen evlenebildiğini ne de çocuklarına kimlik çıkarabildiğini belirtti. 10 yaşındaki Nuran ile 8 yaşındaki kardeşi Bayram"ın kimlik çıkarılamaması nedeniyle okula kaydının da yapılamadığı bildirildi.
“ANNESİ İLE AYNI YAŞTA OLUNCA KİMLİK ALAMADI”
Kimlik çıkarmak için çok uğraştıklarını belirten Saliha Tığrak, büyüklerinin yanlışının bedelini kendisi ve çocuklarının ödediğini belirterek “Babam annemle imam nikahı ile evlenmiş. Annem"in kimliği de yokmuş. Annem ben doğduktan kısa bir süre sonra ölünce beni akrabalarım büyütmüş. Okula da gitmedim. Bir müddet sonra babam yeniden evlendi. Ben de aynı zamanda akrabam olan Asım ile evlendim. Görgü ve bilgi sahibi olmadığımız için biz de imam nikahı ile evlendik. Bizim çocuklarımız oldu. Okula kaydettireceğimiz zaman çocuklara kimlik çıkarmak istedik. Ancak o zaman kendimin "yok" olduğunu öğrendim. Bu nedenle önce kendi kimliğimi çıkarmaya kalktım. Annemin kimliği olmadığı için ve babamın resmi nikahlı eşini "anne" olarak göstermek istedik. Ancak üvey annem benimle aynı yaşta olduğu için nüfus müdürlüğündeki görevliler, bu olayın tıbben mümkün olamayacağını belirterek bana bu şekilde kimlik vermediler. Ben de kimliksiz kaldım” diyerek yetkililerden yardım istediler.