Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, General Electric"in Garanti Bankası"ndaki hisselerine, Avrupa kökenli, dünyanın önde gelen bankaları arasından talipler çıkabileceğini söyledi. Şahenk, “Garanti"nin büyümeye dönük ahengini bozmayacak yeni yabancı stratejik ortağı biz de isteriz” dedi.

DOĞUŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Garanti Bankası"ndaki Amerikalı ortağı General Electric"in (GE), hisselerini satma kararını değerlendirirken, “Şimdi oturup konuşacağız. 4-6 aylık hareketli bir dönem geçireceğiz. Bu dönemin sonunda Garanti"ye yabancı büyük bankalar arasından yeni bir stratejik ortak çıkabilir” dedi. Şahenk, GE"nin finans sektöründe küçülme kararını sagıyla karşıladığını belirterek, “Belki de dünyanın yeni ekonomik düzeni GE açısından bunu gerektiriyor” yorumu yaptı.
Ahengimiz çok önemli
Ferit Şahenk, GE"nin Garanti Bankası"ndaki hisselerini satma kararıyla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:
* GE, Garanti"deki hisselerini öncelikle size mi teklif edecek?
- Kararlarını daha yeni açıkladılar. Şimdi bu aşamada Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen"e çok iş düşüyor. 4-6 ay boyunca koşturacak.
* O süreçte ne yapacaksınız?
- Burada satıcı taraf GE... O hisseler için Avrupa kökenli dünyanın önde gelen bankalarından talipler çıkabilir. Nitekim, Türkiye"yi kendine merkez yapmak isteyen bazı kuruluşlar olduğunu biliyoruz.
* Kriter ne olacak?
- Elbette karar GE"nin olacak. Ancak, biz de Garanti"nin büyüme ahengini bozmayacak stratejik ortak olup olmadığına bakacağız.
En akıllı yatırımdı
* Hisseleri sizin almanız söz konusu değil mi?
- Biz de duruma bakıp, değerlendirmelerimizi yapacağız.
* nceliğiniz Garanti"ye yeni bir yabancı ortağın gelmesi anlaşılan...
- Garanti Bankası"nı yürüdüğü büyüme yolundan çevirmeyecek, üstüne yeni şeyler katacak stratejik ortak elbette önceliğimiz olur. Hepsi, yapacağımız görüşmelerde, çıkacak taliplerin ilgisinin ne yönde olduğunun anlaşılmasının ardından netleşir.
* GE, Garanti ortaklığından memnun kaldı mı?
- Onların Garanti"den bir şikayetleri yoktu. Aksine, son dönemlerde yapmış oldukları en akıllığı yatırımdır diyebilirim. Onların aldıkları karar, dünyada da finans sektöründe küçülme yönünde. GE, Garanti hisselerini satıp çıkarken, ciddi anlamda para kazanmış olacak.

GE, teknoloji ve altyapıda büyüyecek

GARANTİ Bankası"na 4.5 yıl önce, 25 Aralık 2005"te ortak olan Amerikan devi General Electric (GE), dünyada strateji değişikliğine giderek finansta küçülme ve endüstriyel iş kollarına (teknoloji ve alt yapı gibi) odaklı büyüme hedefi belirledi. GE, bu çerçevede Garanti"de halen yüzde 20.85 düzeyinde olan hisselerine satma kararı aldı. General Electric (GE) Capital Global Banking"den yapılan açıklamada, Garanti Bankası"ndaki hisselerle stratejik opsiyonların değerlendirileceği bildirildi. GE Capital Global Banking, ABD merkezli dünya devi GE"nin altyapı ve teknoloji gibi temel endüstriyel iş kollarındaki yatırımlarını artırmak istediğini; finansal hizmetler bilançosunu azaltıp daha küçük ve spesifik alanlara odaklı bir GE Capital yaratmak doğrultusunda küresel hedeflere sahip olduğunu açıkladı. GE Türkiye CEO"su Kürşat Özkan, “Bu karar, Garanti Bankası"nın başarılı performansının ve GE"nin portföyü çerçevesindeki bu yatırımın cazibesinin bir sonucu” dedi.

Türkiye, GE"ye heyecan veriyor

GE Türkiye CEO"su Kürşat Özkan, “Garanti Bankası"ndaki hisselerinin satılması kararı, Türkiye"nin, GE"nin endüstriyel yatırımları için heyecan verici ve önemli bir lokasyon olduğu gerçeğini değiştirmiyor” dedi. GE Money yetkilileri de, Reuters"a “Türkiye"den çıkılmıyor, GE Money"nin (GE"nin finans bölümü) tüm dünyada daralma stratejisi doğrultusunda sadece Garanti Bankası hisseleri satışa sunuldu” açıklamasını yaptı. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, ortakları GE"nin, stratejik opsiyonlarını değerlendirdiğini finansta Türkiye"den de çıkış olabileceğini söyledi. Ergun Özen, “GE, alt yapı ve sağlık gibi ana faaliyetlerini değerlendiriyor, bu alanlarda büyümek istiyor” diye konuştu.

1.8 milyar dolara almıştı 3.7 milyar dolara yükseldi

GE, 4.5 yıl önce Garanti Bankası"nın yüzde 25.5"ini ve kurucu hisselerin yüzde 49"unu Doğuş Holding"ten 1 milyon 806 milyon dolara almıştı. O tarihte, bankanın piyasa değeri 6.1 milyar dolara geliyordu.
GE, Aralık 2007"de yüzde 4.65 hisseyi Doğuş Grubu"na 647 milyon dolara geri sattı. Doğuş Grubu"nun GE ile 2005"te yaptığı anlaşmaya göre, GE"nin satması durumunda alım opsiyonu Doğuş Grubu"na ait.
GE"nin satmak istediği yüzde 20.85 hisse, İMKB"de oluşan hisse fiyatına göre değeri yaklaşık 3.1 milyar dolara denk geliyor.
GE"nin 2 yıl önce sattığı yüzde 4.65 hisseden aldığı 647 milyon dolar dahil Garanti"deki hisselerin satışından geliri yaklaşık 3.75 milyar dolar (yaklaşık 5.85 milyar TL) olacak. Oysa yüzde 25.5 hisse, 4.5 yıl önceki kurla 2 milyar 470 milyon liraya malolmuştu.

GE"nin global geliri 157 milyar dolar

General E lectric"in (GE) 2009"da global geliri yüzde 14 azalarak 156.8 milyar dolara indi.
Amerikan devinin 2008"de 18.1 milyar dolar olan kârı da yüzde 38 düşüşle 2009"da 11.2 milyar dolara geriledi.
Garanti Bankası"nda yüzde 20.85 paya sahip olan GE Capital Services"in 2009 geliri yüzde 24 düşüşle 54.2 milyar dolar oldu.
GE"nin endüstriyel faaliyetlerden elde ettiği gelir ise 103.5 milyar dolar.

Garanti"nin ortaklık yapısı

Doğuş Holding Yüzde 26.66
Doğuş Araştırma-Geliştirme Yüzde 3.80
Doğuş Nakliyat Yüzde 0.05
DOĞUŞ (Toplam) Yüzde 30.51
GE Araştırma Yüzde 20.85
Diğer Yüzde 48.63

Hürriyet