Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitim muhabirleriyle bir araya geldi, milli güvenlik dersinin kaldırılması kararıyla ilgili sorularını yanıtladı. Konuyla ilgili yaklaşık 3 aydır çalıştığını ve tüm hazırlıkları tamam olduğunu söyleyen Bakan Dinçer, “2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren milli güvenlik dersleri olmayacak. Bu dersin içindeki konular ilgili derslere aktarılacak. Konunun niteliğine göre sosyal bilgiler, tarih, Atatürk ilke ve inkılap tarihi, vatandaşlık gibi dersler içinde işlenecek. Milli tarih, milli şuur, kimlik, vatan sevgisi gibi konular ilgili derslerde işlenmeye devam edilecek” dedi.

“Milli güvenlik dersi içinde iç tehditler başlığı altında irtica vardı. Bu hangi dersin kapsamına girecek?” sorusuna Dinçer, şöyle yanıtladı: “O tip konular, Türkiye’nin temel politikaları doğrultusunda gözden geçirilir, ona göre değerlendirilir. Benim gördüğüm kadarıyla Talim Terbiye Kurulu’nun ön hazırlıkları vardı hangi konuların nerede işleneceği yönünde, ana hatlarıyla baktım. Gördüğüm kadarıyla bahsettiğiniz türden konular, belirli bir yere bilgi olarak yüklenebilirler, tam bilemiyorum.”

Milli güvenlik dersinin kaldırılmasıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığıyla görüşülüp görüşülmediği sorusu üzerine Dinçer, konunun bütün ilgilileriyle görüşmelerin yapıldığını, istişarelerin ardından bu kararı verdiklerini belirtti ve şöyle devam etti: “Dolayısıyla verdiğimiz bu kararla ilgili, ilgili tarafların hiçbirisinin ihtilafı söz konusu değil. Bu dersin kaldırılması için birçok sebep söyleyebilirsiniz... Pek çok ülke, bu ve benzeri dersleri kendi müfredatından çıkarmış durumda. Mesela ben bununla ilgili çok geniş bir çalışma yaptırmıştım. Hiçbir ülkede milli güvenlik dersi gibi bir ders yok. Sadece Polonya’da Savunma Eğitimi ismiyle bir ders var. Onun dışında hiçbir ülkede benzer bir ders bulunmuyor. Mesela Fransa, Macaristan, Litvanya, Slovenya ve Yunanistan’da, bunlar dikkat edecek olursanız biraz daha milliyetçi ülkeler, bu ülkelerde milli şuur, milli kimlik ve vatanseverlik konusu işleniyor. Diğer Avrupa ülkelerinde insani ve ahlaki değerlere önem veren bir yaklaşım sunuluyor. Bazı ülkelerde de bunu dini eğitim içerisinde veriyorlar. Ama hiçbir ülkede askerlerin derse girdiği bir uygulama yok. Biliyorsunuz bu yönleriyle de Avrupa Birliği falan da bizi çok eleştiriyordu. Doğrusu biz de bu değişen dünyaya bu vesileyle ayak uydurmuş oluyoruz.”

AB’nin zorunlu din derslerine yönelik de eleştirilerinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Dinçer, “Şimdi milli güvenlik dersi, normalde bir müfredat içinde zaten eğer ideolojik anlam yüklemiyorsanız ve içerik olarak bakıyorsanız, her an müfredatın içinde yerini değiştirebileceğiz, farklı şekilde uygulamaya koyabileceğiniz bir husus. Ama din dersinin konulması ve din dersinin isteğe bağlı olarak işlenmesiyle ilgili mesele, topyekün Türkiye’deki eğitim sistemine yaklaşımla da alakalı bir husus. Dolayısıyla ikisini aynı kategoriye koyarak değerlendirmek bence doğru olmaz” dedi.

“Din dersine yönelik anayasa çalışmaları içinde bir düzenleme, çalışma olacak mı?” sorusuna Dinçer, “Ona yeri geldiği zaman bence bakarız. Şimdi o konuyla ilgili herhangi bir çalışmamız yok” dedi.

Fransız okullarına etkisi

Fransa’nın aldığı kararın, Fransa ile ikili anlaşmaları bulunan okullar ile Fransız okullarına etkisinin ne olacağı yönündeki soruya, Dinçer, “Bir kere Fransız okulları, Fransa’nın okulları değil, bizim okullarımız. Şu anda burada Fransa ile işbirliği içinde yürüttüğümüz okullar olduğu için. Dolayısıyla bunlar Fransız okullarıydı bunlar üzerinden bir yaptırım yapılabilir mi sorusu, bizim aklımıza geliyor olmakla birlikte, teorik olarak doğru değil” dedi.
vatan