Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Ocak-Eylül 2010 dönemi bölge ihracatına ilişkin bilgi verdi.

Açıklamaya göre, bölgeden yapılan ihracat Eylül 2010'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,2 artışla 414,9 milyon dolar oldu. Ocak-Eylül 2010 dönemine ilişkin dokuz aylık ihracat da yüzde 30,2 artarak 3 milyar 564 milyon 859 bin dolar olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde TİM kayıtlarına göre Türkiye ihracatı ise, 2009 yılının aynı dönemine oranla yüzde 12,45 artışla 82 milyar 189 milyon dolara, yükselmiştir. Eylül 2010 dönemi ihracatında ise yüzde 10,25 artış sağlandı ve toplam 9 milyar 229 milyon dolar ihracat kayda alındı.

Gaziantep ile Cizre, Mardin, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerini çatısı altında toplayan GAİB'den yapılan ihracatın yüzde 71,7'si Gaziantep'te kayda alındı. En fazla pay alan ikinci il Cizre ve üçüncü il Mardin oldu.

Sektörel olarak ihracatın yüzde 71,6'sını sanayi ürünleri, yüzde 27,4'ünü tarımsal ürünler ve yüzde 1'ini madencilik ürünleri oluşturdu.

Makine halısı, çimento ve toprak ürünleri, kimyevi maddeler ve mamuller, konfeksiyon ürünleri, polipropilen iplikler, dokuma ve örme kumaşlar sanayi ürünleri ihracatı içinde ilk sıraları aldı. Tarımsal ürünlerde ise buğday unu, bisküvi-pasta, kuru kayısı, kakaolu mamuller, makarna, şeker ve şeker mamulleri, bulgur ile bitkisel sıvı yağlar başı çekti.

Bölge ihracatının Ocak-Eylül 2010 döneminde ülke gruplarına dağılımında ilk sıraya yüzde 60 pay ve toplam 2 milyar 132 milyon dolar ile Orta Doğu ülkeleri aldı. İkinci sırada yüzde 19 payla ve toplam 663,6 milyon dolar ihracat ile AB ülkeleri, üçüncü sırada yüzde 6 pay ve toplam 209,2 milyon dolar ile Afrika ülkeleri geldi.

Bölgeden ülkelere yönelik ihracatta ilk sırada yüzde 45,7 pay ile Irak, ikinci sırada yüzde 4,8 pay ile Suriye ve yüzde 3,9 ile İtalya yer aldı.

-GAZİANTEP BÖLGE İHRACATIN LOKOMOTİFİ-

Gaziantep'in, bölge ihracatında ilk sırada ve Türkiye'de 6. sırada bulunduğuna işaret eden Çıkmaz, ''bölgemizin sanayi ve ticaret kenti Gaziantep Türkiye ihracatında ilk sıralardaki yerini korumaktadır. İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Ocak-Eylül 2010 döneminde Gaziantep ilimiz Türkiye ihracatında iller arasında 6. sırada bulunmaktadır'' dedi.

GAİB verilerine göre, bölge ihracatının yüzde 71,1'sinin Gaziantep'te kayda alındığına, kentin ihracatında ilk sırada halı sektörünün geldiğine işaret eden Çıkmaz, şunları kaydetti:

''Gaziantep ilimizin ihracat pazarları arasında ilk sırada Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, Almanya, İtalya, İran, İngiltere, Mısır ve Rusya federasyonu bulunmaktadır. İlin ilk sıralarda bulunan ihracat pazarlarına bakıldığında, Orta Doğu, Avrupa, Amerika, ve Afrika kıtasından geniş bir pazar çeşitliliği göze çarpmakta, bu fotoğraf Gaziantep'in gerek bölgesel gerekse küresel ilişkilerinde katetmiş olduğu gelişmeyi bizlere göstermektedir. Gaziantepli ihracatçıların gayretleriyle artan pazar çeşitliliği, ilin yaşanan son küresel krizden en az etkilenen iller arasında olmasında çok büyük rolü olmuştur. Bu yönüyle Gaziantep ülkemize ve dünyaya örnek bir kent olmuştur.''

A.A.