İran, Türkiye’nin topraklarında NATO radarı konuşlandırılmasını kabul etmesinin ardından yaptığı açıklamada, uzun menzilli roketlerini korumak için gerekli önlemleri aldığını belirtti.

İran Kara Kuvvetleri’nden General Ali Şadmani, dün yaptığı açıklamada “İran’ın uzun menzilli füzelerini korumak için gerekli önlemleri aldığını” duyurdu.

Şadmani, İran’ın uzun menzilli roketler ürettiği zaman bu roketlerinin güvenliğini de göz önüne aldığını ifade etti. İranlı General, “Roketlerin hedeflerine ulaşmasını engelleyecek her türlü tehdidi değerlendirmeliyiz ve bunu da yaptık” ifadesini kullandı.

Şadmani ayrıca, bölgedeki ülkelere bir mesaj yollayarak, “bölgedeki ülkelerin düşmanlarıyla işbirliği yapanların amaçlarına ulaşamayacağını” söyledi. Şadmani, “Bölgedeki ülkeler birbirleriyle etkileşim içinde olmalı ve işbirliği yapmalı. Böylece birbirlerini güçlendirmeliler çünkü bu işbirliği şüphesiz bölgenin çıkarı adına” dedi.

Türkiye, NATO’nun yeni stratejik konsepti kapsamında birliğin güvenlik kapasitesini ve Türkiye’nin ulusal savunma sistemini güçlendirmek adına radar sistemine ev sahipliği yapacağını açıklamıştı.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Mohammad Kowsari ise dün yaptığı açıklamada Türkiye’nin NATO radarı kararını “büyük bir stratejik hata” ve Türkiye’nin "çifte standardının net bir örneği” olarak nitelemişti.

YARDIM: İRAN'IN ENDİŞESİ YERSİZ

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım, NATO radar sisteminin Türkiye’ye konuşlandırılmasının başta İran olmak üzere hiçbir ülke için tehdit oluşturmadığını söyledi.

ISNA haber ajansına konuşan Yardım, “İlk olarak bu sistemin füze sistemi olarak tanımlanmaması gerektiğini ve “Radar Alarm Sistemi” olduğunu ifade etmeliyim. Ayrıca, Türkiye’nin de NATO üyesi olduğunun ve bunun dikkate alınması gerektiğini söylemeliyim. İran’ın NATO’nun radar sisteminden endişe duyması için bir sebep yok” dedi.

NATO sisteminin tamamen savunma amaçlı olduğuna değinen Yardım, “İran ve Türkiye hep iyi ilişkiler içinde oldular ve İran, Türk topraklarına konuşlandırılan sistemden rahatsız olmamalı… İki ülke arasındaki karşılıklı ilişkiler politik, ekonomik, turizm ve kültür alanlarında gelişmekte” ifadesini kullandı.

Yardım son olarak, “İran Ortadoğu’da Türkiye için en önemli ülkelerden biri ve Başbakan Tayyip Erdoğan gelecek aylarda Tahran’a bir ziyarette bulunacak. İran ile 5+1 ülkeleri (İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, ABD + Almanya) arasındaki görüşmeler devam etmeli ve biz bu görüşmeleri destekliyoruz” dedi.

Hürriyet