NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya ve İran’ın karşı çıktığı füze savunma sisteminin Türkiye’de konuşlandırılmasını Ankara’nın istediğini ileri sürdü. NTV’ye konuşan Danimarkalı Genel Sekreter, ABD’nin kendi savunma sistemiyle NATO’nun füze savunma sistemine büyük bir katkıda bulunduğunu belirtti ve sistemin, NATO üyeleri arasındaki en yeni dayanışma örneği olduğunu vurguladı. Soğuk Savaş döneminde Türkiye’nin Rusya’nın komşusu olarak önemli bir rol oynadığını hatırlatan Rasmussen, “Türkiye bugün de önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Bizim Kosova,Afganistan ve son olarak da Libya’daki operasyonlarımıza çok önemli katkıda bulundu” diye konuştu.

Suriye’ye müdahale yok

Türkiye’nin, bizzat istediği füze savunma sistemine evsahipliği yapacağını hatırlatan Rasmussen, “Ayrıca İzmir’de güçlü bir kara kuvvetleri komutanlığı kurulmasına karar verdik. Burası hem Türkiye hem NATO için önemli bir üs olacak” ifadelerini kullandı. Suriye konusunu NATO konseyinde tartıştıklarını hatırlatan Rasmussen, “Herhangi bir müdahale niyetimiz yok. Suriye halkının istekleri göz önünde bulundurulmalı” dedi. Rasmussen sözlerini şöyle sürdürdü:

“NATO’nun beşinci maddesi en önemli görevlerden biridir. Müttefiklerden birine saldırı, hepsine saldırı anlamını taşır. Öncelikle bu vesiyle Türkiye’ye NATO’ya katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Türk liderlerle NATO’nun bundan sonraki politikalarıyla ilgili konuşacağım. Chicago’da çok somut sonuçlar olacak. Afganistan konusunda belli adımlar atılmasını bekliyorum. 2014’ü konuşacağız, sorumluluğu Afganlara bırakacağız. Afgan güvenlik güçlerinin eğitimine katkıda bulunacağız. Operasyonumuzun önemli bir bölümünü askerlerin eğitimi oluşturucak.” 

Türkiye nükleer silah üretemez

Özgür EKŞİ / BRÜKSEL 
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye ile NATO arasında ilişkilerin kurulmasının 60’ıncı yıldönümü nedeniyle bir grup Türk gazetecinin sorularını yanıtladı. Rasmussen özetle şöyle konuştu: “Türkiye, ittifakımız içerisinde çok önemli bir role sahip. Çok açık söylemeliyim ki, Türkiye bu rolü oynamaya devam edecektir. Türkiye nükleer silah üretirse NATO karşı çıkar mı? 40 yılı aşkın bir süre önce dünyadaki birçok ülke nükleer silahsızlanmaya davet edildi ve Nükleer Silahsızlanma Anlaşması (NPT) imzalandı. Bütün bu uluslar nükleer silahların yayılmasına karşı. İşte bu yüzden biz nükleer silahların yayılmasına karşıyız. Çok net bir yanıt vereceğim. Uluslararası düzeyde verilen taahhütler var. Bunlar yerine getirilmeli. İsrail bu anlaşmayı imzalamadı, bu anlaşmaya taraf değil şu anda, nükleer kapasitesiyle alakalı olarak bilgi yok.” 
hürriyet