Associated Press’in haberine göre, Savunma Bakanlığı ve Kongre müfettişlerinin hazırladıkları rapor, ABD’nin Rusya’yla ilişkilerde hassas bir nokta olan Avrupa’yı koruma planlarının dar boğazda olduğuna işaret etti.

Raporda, füze önleme uçaklarının üretiminde aksaklıklar yaşandığı, sistemdeki radarların yetersiz olduğu ve sensorların savaş başlıklarıyla diğer objeler arasındaki farkı ayırt edemediği belirtildi.

Savunma Bakanlığı’na danışmanlık yapan Savunma Bilim Kurulu’nun hazırladığı ilk rapor aslında geçtiğimiz yıl yayımlandı ancak o dönemde pek dikkat çekmedi. Raporda Avrupa sisteminde “önemli bir engel olmadığı” ancak bazı sorunlar olduğu ifade edildi.

MENZİLİ DAR, SAVAŞ BAŞLIKLARINI TANIYAMIYOR
Raporda, gemilere yerleştirilen Aegis radarlarının menzilinin gemideki önleyicilerin hedefleri vurabilmesi için çok kısa olduğu ifade edildi. Bu da kalkanın Avrupa’yı bir saldırı karşısında koruyamayacağı anlamına geliyor.

Dahası Malatya’da bulunan radarın menzilinin de Avrupa’daki bir hedef alan saldırıları fark edebilmesi için çok daha geniş olması gerektiği ifade edildi. Ancak radarın menzilinin nasıl genişletileceği bilinmiyor.

Raporda ayrıca sistemin sensorlarının savaş başlığı ile parçalanmış bir roket gibi başka objeleri ayırt edemediği ifade ediliyor.

Kurul uzmanları ajansın görüşme taleplerini reddederken, Pentagon’un eski silah deneme uzmanı Philip Coyle ise raporda dile getirilen sorunların kapsamlı ve maliyetli değişiklikler gerektireceğini söyledi.

CUMHURİYETÇİLERE GÜN DOĞDU
Kongre bünyesindeki tarafsız Hükümet Hesap Verebilirlik Dairesi’nin raporu ise dün yayımlandı.

Raporu, Kasım ayında yapılacak seçimler öncesi Obama’nın konumunu zayıflatmak için bir fırsat olarak gören Cumhuriyetçiler bu bulguların programın Rusya’nın kaygılarının önüne geçmek için alelacele hazırlandığı yönündeki kaygıları desteklediğini belirtti.

Füze kalkanı projesini takip eden panelin başkanı, Kongre üyesi Michael Turner, “Bilimsel takvime uymayan siyasi bir takvim söz konusu. Kalkanın, Obama yönetiminin söylediği gibi ABD topraklarını koruması mümkün görünmüyor” dedi.

Obama yönetimi ise sürecin planlandığı gibi gittiğini savunuyor.

WASHINGTON KENDİNE GÜVENİYOR
ABD Füze Savunma Dairesi Sözcüsü Rick Lehner, raporlardaki bulguları redderken, radarların füzeleri tespit edebilecek kadar güçlü olduğunu söyledi.

Lehner ayrıca, ABD’nin önümüzdeki dokuz yılda bir dizi uyduyla radarın tespit kapasitesini artıracağını söyledi.

Savaş başlıklarının tespiti sorunuyla ilgili olarak da Lehner, bu cisimlerin tespitinin zor olduğunu ancak eldeki teknolojinin “şeytani ülkeler”den gelen tehdidi durdurmaya yeterli olduğunu ve geliştiğini söyledi.