Cristiano Ronaldo’nun milyonları, Gloire Mbidi’nin de bir avuç doları… Futbolun sahipleri ve sahipsizler arasındaki uçurum gittikçe genişliyor.
 
Dünyanın en iyi futbolcularından Cristiano Ronaldo, Real Madrid’deki anlaşmasından dakikada 45 dolar kazanıyor. Demokratik Kongo’da AC Real de Kinshasa’da oynayan forvet Mbidi’nin ise sözleşmesi bile yok, maaş da almıyor. Tek kazancı galibiyet başına verdikleri 25 dolar. O da alabilirse… Berabere kaldıkları veya kaybettikleri zaman eve para almadan dönmek zorunda.
 
Mbidi, günde iki kez antrenmana gidiyor. Üstelik her gidişinde 79 cent harcıyor. Takım, 2008 ve 2009’da şampiyon oldu ama yine 25 dolardan bir kuruş fazla vermediler.
 
Profesyonel Futbolcular Birliği FIFPro’nun Kasım ayında yayınladığı raporda 54 ülkeden 14 bin futbolcu üzerinde çalışıldı. Buna göre ortaya futbolcuların yüzde 41’inin maaş almadıkları yüzde 45’inin ayda 1000 dolardan az kazandığı ortaya çıktı.
 
FIFPro sözcüsü Alex Duff, sanılanın aksina futbolda büyük maaş alanların çok küçük bir azınlık olduğunu söylüyor:
 
“Futbolcuların genelde lüks bir hayat yaşadığını düşünmek, aktörlerin genelinin Hollywood yıldızı olduğunu söylemek gibi”

Portekiz: ’Sessizce ölüyorum’
 
Portekiz kulüplerinden Boavista’da Nijeryalı milli futbolcu Michael Uchebo, yönetimle yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle 8 aydır maaş alamadığını söyledi ve “Sessizce burada ölüyorum” dedi. Uchebo’nun bu açıklamalarını kulüp başkanı Alvaro Braga yalanladı. Sonunda ayrılık gerçekleşti ama tazminat konusu hâlâ muallâk.
 
Venezuella: ’Para 6 ay sonra hiçbir şeye değmez’
 
Venezuela’da ekonomik kriz diğer sektörler gibi futbolu da mahvetti. Oyuncular, yaklaşık 200 dolar kazandıklarını ama aldıkları parayı baltalayan hiper enflasyon nedeniyle kısa vadeli sözleşmeleri tercih ettiklerini ifade etti.
 
Jose adında bir futbolcu “6 ay sonra maaşın hiçbir şeye değmez” dedi.
 
Arjantin’de ise ülkede futbolculara ödenemezken yolsuzluk skandallarının ortaya çıkmasıyla futbolcular grev kararı aldı. Fildişi Sahili’nde Didier Drogba ülkesindeki futbolcular için alarm verdi.
 
Futbolcu olmanın çok tehlikeli olduğu yerlerden biri olan Gabon’da dört futbolcudan biri fiziksel şiddet gördü, üçte biri de taraftarlar tarafından tehdit edildi.
 
FIFPro’ya göre futbolcular açısından sıkıntılı yerlerden biri de Orta ve Doğu Avrupa. Özellikle Sırbistan’da futbolcular ödeme almakta zorlanıyor.
 
Dünyada milyonlarca futbolcu var. Fakat bizim gördüklerimiz ‘yüzlerle’ ifade ediliyor. Biz göz önündeki futbolcuların yaşamına tanıklık ediyoruz ama evine ekmek götüremeyen, çocuklarını besleyemeyen futbolcuları görmüyoruz. Halbuki onlardan daha çok var.