İngiliz "Financial Times" (FT) gazetesi, "AB üyesi ülkelerin, Ankara'nın AB yolunu engellemeye son vermesi gerektiğini" yazdı.

Gazete bugünkü sayısında yer alan başyazılarından birinde, Türkiye'nin AB üyelik süreci değerlendirildi.

"Türklerin Umutsuzluğu" başlıkla yazıda, AB ile müzakere sürecine başlayan hiçbir ülkenin sonunda reddedilmediği kaydedildi ve "Türkiye, başvurusu reddedilen ilk ülke mi olacağı şeklindeki merakında haklı görülebilir" denildi.

AB'nin oybirliğiyle müzakerelere başlama kararının ardından beş yıl geçtiği ve ilerlemenin durduğu belirtilen yazıda şunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin üyeliğine karşı olanlar, bunu geciktirmek için kitaptaki tüm hileleri kullanıyor. Gerçeği gizleyip, kaçamak tutum almaları yanılgıya dayanıyor. Türkiye gibi hızlı büyüyen ve Ortadoğu'da etkili olan bir ülkeyi kabul etmek, AB'yi ekonomik ve stratejik olarak güçlendirir. AB liderleri Türkiye'nin üyeliğini desteklemeli."

Bunun, Türkiye'nin "AB'ye üye olmaya tam olarak hazır olduğunu söylemek anlamına gelmediği" ifade edilen yazıda, AB ilerleme raporunda da belirtilen Türkiye'deki dini ve etnik azınlık hakları ve basın özgürlüğü gibi konuların önündeki engellerin aşılması gerektiği vurgulandı.

-"KÖTÜ NİYET ORTAYA ÇIKARILABİLİR"-

Türkiye'nin üyeliğinin önündeki tek engelin bu standartlardaki uyuşmazlık olmadığı belirtilen yazıda, şöyle denildi:

"Türkiye'ye üyelik için bir yol açacağı taahhüdünde bulunan AB, şimdi ayak diriyor. 2005 yılından bu yana müzakere edilmesi gereken 35 fasıldan ancak 13'ü açılabildi. 18'i ise engellenmiş durumda ve çoğu Türkiye'nin üyeliğine muhalefetlerini açıkça ilan eden Fransa ve Kıbrıs gibi ülkeler tarafından ve apaçık siyasi nedenlerle... Türkiye, beğeni toplayan bir şekilde, fasıllar müzakereye açılmasa da, bu alanlarda reformlar yapmayı sürdüreceğini açıkladı. Bu doğru bir hamle. Reformları uygulayarak Türkiye, Avrupa'nın kötü niyetini ortaya çıkarabilir."

Gazete, Türkiye'nin üyeliği önündeki en ciddi engellerden birinin, Türk kamuoyunun AB üyeliği isteğini kaybetmesi olduğunu ve üyeliğe muhaliflerin bunu umduğunu da yazdı.

Ülke içinde AB üyeliğine desteğin düştüğü, Türkiye'nin üyeliğinin en büyük destekçileri olan İngiltere ve İspanya'nın daha az ses çıkardığı kaydedilen FT'deki yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Bu ülkeler pozisyonlarını daha güçlü savunmalı. Engellenen fasılların görüşülmeye başlanması için bastırmaları iyi bir etki yapabilir. Kıbrıs sorununun çözümü için bir yol bulunmalı. Kıbrıs'ı Türkiye ile sorunu bitmeden üyeliğe almak ciddi bir hataydı. AB, Kıbrıs sorununun çözümü için daha fazla şey yapmalı. Bu kolay olmayacaktır, ama ödül daha güçlü bir birlik olacaktır."

A.A.