Konuşan RTÜK Başkanı Davut Dursun, “Radyo ve televizyonlara yeniden frekans tahsisi yapılacak. Kuruluşlardan yıllık frekans kirası alınacak” dedi.

RÜTK'ün reyting ölçümü yapamayacağını söyleyen Davut Dursun “Ancak standartların belirlenmesinde yetkimiz olmalı” dedi.

Elektronik Haberleşme Yasası ile 2008'de radyo ve televizyon kuruluşları için frekans planlaması yetkisi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan alınarak RTÜK'e verildi. Aynı zamanda frekans tahsisinde Haberleşme Yüksek Kurulu'nun onay yetkisi de RTÜK'e geçti. Bu konuda tek yetkili kurum haline gelen RTÜK ise yıllardır süren frekans karmaşasına köklü çözüm için yeni yasa hazırlıyor. RTÜK Başkanı Davut Dursun, Yeni Şafak'a yeni düzenlemeyi anlattı, 24 saat Kürtçe yayın ve reyting ölçümündeki tartışmaları değerlendirdi.

FREKANSLAR YENİDEN DAĞITILACAK

Frekans tahsisi konusunda bütün yetkilerin RTÜK'e devredildiğini vurgulayan Davut Dursun, "Yasa taslağında frekans planlama yetkisinin nasıl kullanılacağına, frekans tahsisinin nasıl yapılacağına ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Yayın kuruluşlarından yıllık frekans kullanım bedeli alınacak. Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle Hazine'nin malı olan frekansın kullanımı karşılığında kira alınmaya başlanacak" dedi.

Reyting ölçümü ile ilgili görüşlerini de açıklayan RTÜK Başkanı Dursun, Üst Kurul'un reyting ölçümü yapmasını doğru bulmadığını, dünyadaki diğer demokratik ülkelerde de RTÜK benzeri üst kurulların reyting ölçümü yaptığına dair hiçbir örnek bulunmadığına işaret etti. Reyting ölçümünün ticari bir faaliyet olması nedeniyle Üst Kurul'un bu işi üstlenemeyeceğini kaydeden Dursun şöyle konuştu:


REYTİNG ÖLÇÜMÜNDE RTÜK OLMALI

"Ancak bu durumdan konuya ilgisiz olduğumuz anlamı çıkmaz. Çünkü reyting sonuçları yayın politikalarını belirliyor. Yayın kuruluşları bu sonuçları dikkate alarak yayın içeriklerini değiştiriyor. RTÜK doğrudan reyting ölçümü yapmamalı, ama işin kontrolünde veya ölçüm standartlarının belirlenmesinde bizim de bir sözümüz olması gerektiğini düşünüyorum. Problemi tespit edelim ve nasıl çözeceğimizi kararlaştıralım. Yeni yasada da bu yönde bir düzenleme yapmayı planlıyoruz."


TİAK'IN İHALE YAPMASI YANLIŞ

Davut Dursun, reyting ölçümünü Televizyon İzleme Araştırma Komitesi'nin (TİAK) ihale ettiğini, ancak trilyonluk değeri olan bu işte kurumun hukuki sorumluluğu olmadığını söyledi. "Eğer bir yanlış yapılırsa biz kimi mahkeme edeceğiz?” diye soran Dursun şöyle konuştu:


HUKUKİ SORUMLUSU OLMALI

“Bu işi yapanın hukuki şahsiyeti olmalı. Birinci yanlış bu. İkincisi TİAK aynı zamanda ölçümlerin denetimini yapıyor. Yani işveren olduğu için kendi menfaatlerine uygun olup olmadığını denetliyor. Denetim işlevinin TİAK dışında olması gerekir. Üçüncüsü, AGB şirketinin reytin ölçümünde kullandığı örneklemin Türkiye'yi temsil kabiliyetinin olmadığını düşünüyoruz. Sistemde nüfusu 20 binin altındaki yerler, kırsal alanlar dikkate alınmıyor. Bu işe standart getirilmeli."



Kürtçe yayına on-line denetim

RTÜK, 24 saat Kürtçe yayın yapacak kanalları özel bir programla takip edecek. Sakıncalı kelimelere kilitlenip denetim imkanı sağlayan program, 200 kanalın yayınını arşivleyebiliyor.

Özel radyo ve televizyonların 24 saat Kürtçe yayın yapmasıyla ilgili sorularımızı da cevaplayan Davut Dursun, bu konudaki yönetmeliğin zaman ve içerik sınırlaması getirdiğini hatırlattı. TRT Şeş'in yayına başlamasından sonra yönetmelik değişikliği için Üst Kurul'un bir çalışma başlattığını kaydeden Dursun, "Yaklaşık 4-5 ay önce bir komisyon kurarak yönetmeliği güncellemek için bir çalıştırma yapmıştık. Komisyonun hazırladığı çalışmayı 'ilgili tarafların kanaatlerini alalım' diye gönderdik. Bazı kurumlardan yanıt geldi. Gelen kanaatler doğrultusundaki değişikliklerin ardından gerekli düzenleme yapılacak" dedi.


2 KANALA KÜRTÇE İZNİ

Davut Dursun, Kürtçe yayın yapmak için bugüne kadar 11 yerel televizyon kanalının başvuruda bulunduğunu, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki 2 televizyon kanalına yayın izni verdiklerini söyledi. 24 saat Kürtçe yayın yapacak televizyonların denetlenmesinde son teknolojinin kullanılacağını açıklayan Dursun, SKAAS (Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi) sayesinde yayınları açısından on-line olarak denetleyeceklerini söyledi.


Öcalan kelimesini yakalayan yazılım

Davut Dursun'un denetim için kullanacaklarını söylediği SKAAS, uydu, kablo, karasal ve internet ortamından alınan TV ve radyo yayınlarının kaydedilmesini, ses ve video dosyalarınin etkili ve hızlı bir şekilde analiz edilmesini sağlıyor. SKAAS'ta sayısal olarak 100 adet TV kanalı ve 100 Radyo kanalı arşivlenebiliyor. Yazılım, sahne ve zaman değişimine bağlı olarak anahtar kare çıkartma, TV kayıtları üzerinde video klip yakalama, kayıtlarından sabit ve kayan yazıları okuyabilme ve anahtar kelime yakalama gibi özelliklere sahip. Program, örneğin yayında geçen "PKK, Öcalan" gibi bazı anahtar kelimeleri yakalayıp kaydediyor./yeni şafak