ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını yayınlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranırken, siteyi susturmaya yönelik girişimler hız kazandı.

WikiLeaks'e alan adını veren Amerikan şirketi EveryDNS çok sayıda siber saldırıya hedef olduğu gerekçesiyle 'www. wikileaks.org' adresini iptal etti. EveryDNS, bu saldırıların şirketin altyapısına zarar verebileceğini kaydederek, bu yüzden adresin iptal edildiğini açıkladı. Böylece WikiLeaks'in artık www ile başlayan adreslerden hizmet vermesi engellendi.


EveryDNS'in ardından ABD'nin gizli diplomatik belgelerinin görüntülenmesini sağlayan Tableau Software şirketi de görüntüleri internnetten çektiğini duyurdu. Şirket, ABD Senatosu İç Güvenlik Komitesi Başkanı Senatör Joe Lieberman'ın isteği üzerine bu kararı aldığını açıkladı.


YİNE LİEBERMAN BASKISI
Lieberman, önceki gün de ABD'li online devi Amazon.com'u WikiLeaks'in ana bilgisayarlarına verdiği hizmeti kesmeye zorlamış, bunun üzerine WikiLeaks İsveç'teki Bahnhof şirketi üzerinden yayına başlamıştı. Tableau'nun verileri çekme kararı ise kullanıcıların tepkisine neden oldu.


CH İLE YAYINDA
WikiLeaks sitesi, 6 saatlik kesinti sonrası 'wikileaks.ch' adresinden dün yayınına yeniden başladı. 'www.wikileaks.ch' Fransa'daki bir ana bilgisayar üzerinden yayın yapan bir İsveç web sitesi. WikiLeaks internette yayın yapmasının engellenmeye çalışması üzerine okurlarına bir duyuru yaparak, 'wikileaks.org, cablegate.wikileaks.org, wikileaks.com, wikileaks.net, wikileaks.biz, wikileaks.de, wikileaks.eu, wikileaks.fi, wikileaks.mobi, wikileaks.nl, wikileaks.pl, wikileaks.us, wikileaks.info, wikileaks.se, nyud.net” adlı sitelerden de kendilerine erişilebileceğini duyurdu. WikiLeaks, dün gün boyu da Facebook ve Twitter üzerinden mesajlarını yayınlamaya devam etti. Pentagon, siteyi istediği zaman çökertebileceğini ancak bunun doğru bir hareket olmayacağını açıklamıştı. Son açıklanan belgelerden sonra siteye Rusya'dan da yoğun saldırı olduğu söyleniyor.


PARİS SANSÜR PEŞİNDE
Fransız hükümeti, WikiLeaks'in internet ortamında ülkede yasaklanması için yasal girişim başlattı. Sanayi Bakanı Eric Besson, ülkedeki internet düzenlemesiyle ilgili kurumdan, WikiLeaks'in engellenmesi için gerekli girişimi başlatması talebinde bulundu.

WikiLeaks'in, ''diplomatların hayatını tehlikeye attığı ve diplomatik ilişkilerin gizliliğini ihlal ettiği'' görüşünü savunan Bakan Besson, bu ihlallerden dolayı, Fransa'daki evsahibi sunucunun, WikiLeaks'e hizmet vermesinin 'kabul edilemez'' olduğunu iddia etti. Bu arada ABD Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SSA) da çalışanlarını, 'sızdırılan belgelere bakmalarının suç olacağı' konusunda uyardığı bildirildi.