Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin, Fransa'nın sattığı özel araçla kaçmış olabileceği iddia edilirken, Sarkozy hükümeti sessizliğini koruyor.

Muammer Kaddafi'nin kaçmak için kullandığı tahmin edilen gizli ve ultra güvenlikli aracın, 2008 yılında özel bir Fransız firması tarafından Libya hükümetine satıldığı iddiası ortaya atıldı.

Mediapart'ın haberine göre, özel bir güvenlik sistemine sahip olan dört çeker araç Libya'ya, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve kabinesinin özel izniyle satılmış.

Dış bölümü Mercedes tarafından imal edilen kurşun geçirmez aracın Kaddafi'ye 4 milyon euro karşılığında satıldığı öne sürülüyor.

Teknolojik donanımı Fransız Bull-Amesys firmasınca geliştirilen araç, 100 metre yakına kadar radyo ve telsiz dalgalarına yakalanmıyor, böylece yeri tespit edilemiyor. Araç ayrıca, uzaktan kumandalı bombayı etkisiz hale getiren bir sisteme de sahip.

Konuyla ilgili olarak Fransız hükümeti açıklama yapmak istemezken, aracı üreten firmanın Libya'ya 2007'de, isyancıları gizlice izleyip sıkıştırma maksadıyla kullanılan bir "uzaktan takip sistemi" de sattığı iddia ediliyor.