Orta Doğu Teknik Üniversitesi"nin Büyük Menderes Nehri"yle ilgili yapmış olduğu bir araştırmayla, yerinde bilgi almak ve alanı görmek için Kuşadası"na gelen Le Monde"nin yazarı Perrier, EKODOSD yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Büyük Menderes Deltası"nda inceleme yaptı.
Delta ve kıyıdaki erozyon sonunda oluşan coğrafik yapıları görmek isteyen Fransız yazara, alandaki derelerin kış aylarında yapmış olduğu tahribatları EKODOSD yönetim kurulu üyeleri tarafından anlatıldı. Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, binlerce yıl önce denizin nerelere kadar geldiğini ve denizin karayı oyması sonucu oluşan toprak falezlerini yazara gösterdiklerini belirterek, “Büyük Menderes Deltası"nda avlanan balıkçılarla sohbet eden yazar, Büyük Menderes Nehri"nin ve Dilek Yarımadası"ndaki dağlardan gelen alivyonların, balıkçıların ve yöre halkının yaşamlarında yapmış olduğu değişiklikleri sordu. Balıkçılar 38 yıl önce boylarını geçen suyun, günümüzde dizlerine geldiğini ve sürekli millerin denizi doldurduğunu söyledi. Alivyonların geldiği dereleri ve tahliye kanallarını gösterdik. Büyük Menderes Nehri"nin denize döküldüğü yer olan Kafa bölgesine gittik. Balıkçılar, tarımcılar, yaban hayatı ve Bafa Gölü"nün birbirleriyle olan ilişkilerini, sorunlarını, buradaki tatlı ve tuzlu su döngülerini anlattık. Balıkçılar günümüzden 40 yıl önce Menderes nehrinin yatağının değiştirildiğini, günümüzdeki balık stoklarının çok azaldığını söylediler “ dedi.
Büyük Menderes Deltası"ndaki incelemenin ardından Fransız yazar Guillaume Pierre Perrier, gördüklerini Le Monde gazetesindeki köşesinde kaleme aldı.