Fransız basını, Türkiye için “tarihiyle yüzleşmeli” derken, “Ermeni soykırımı”nın reddinin cezalandırılması yönündeki tavır alan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin çıkışını tartışmayı sürdürüyor. Le Figaro, Nicolas Sarkozy’nin “Neden Türkiye ile atışmaya hazır” sorusuna yanıt ararken, seçim ile ilgili “hesaplanmış provokasyon”dan söz etti. Liberation gazetesi ise, Sarkozy’nin “Şahane U dönüşü”ne dikkat çekerek, Türkiye’yi inkar yasası ile “tehdit ettiği”ni yazdı.

“NEDEN TÜRKİYE İLE ATIŞMAYA HAZIR?”
Muhafazakar Le Figaro gazetesi, “Sarkozy Neden Türkiye ile Atışmaya Hazır” sorusunu sorduğu analizinde Sarkozy’nin Erivan’da Türkiye’nin sarı çizgisini geçmeden aşındırmayı denediğini ancak başarıp başarmadığının belli olmadığı yorumunu yaptı.

Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası sırasında inkar yasasının geçmesini sağlamaya söz verdiğini anımsatan gazete, “Nicolas Sarkozy, bunu, ‘büyük Türk ulusu’ ile bir atışma tuzağına düşmeden yapmalıydı” diye yazdı.

“SARKOZY’NİN SÖZLERİ BUYRUKTUR”
Le Figaro, Sarkozy’nin, Türkiye’ye yönelik sözlerinin, özü ile itibariyle bir “buyruk” anlamına geldiğini vurgularken de “Beklendiği gibi Türkiye, Cuma gününden itibaren reaksiyonunu sert biçimde gösterdi. Söylemeye gerek yok ki, cumhurbaşkanlığı seçimine altı ay kala cumhurbaşkanına, bu hesaplanmış provokasyondan, birçok yararını çıkartma olanağını sağlıyor” değerlendirmesini yaptı.

“ERDOĞAN İLE GÜÇ OYUNUNA GİRDİ”
Gazete, Sarkozy’nin çıkışının “yararları”nı sayarken de “Her şeyden önce, 2007 yılında kendine oy veren, Fransa’daki Ermenilerin gönüllerini yeniden fethetti” dedikten sonra Sarkozy ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilişkilere de şu sözleriyle değindi:
“Ancak aynı zamanda, ikisi Arap baharlarının liderliğinde rol almak istedikleri için aralarındaki ilişkinin bozulduğu öfkeli Recep Tayyip Erdoğan ile bir güç oyuna girmiş oluyor. Ancak Cumhurbaşkanı biliyor ki, Sosyalist Parti, Türkiye’nin Avrupa üyeliğine karşı net bir tutum almaya cesaret etmeyeceğini çok iyi biliyor. Böylece, yaptığı jestle, 80 milyon Müslüman’ın yaşadığı bir ülkenin AB’ye girmesini reddeden sağ ve merkez seçimlerinin gözünde yeniden meşruluk kazanıyor.”

“SARKOZY ANKARA’YI GÜCENDİRİYOR”
Sol eğilimli Liberation ise, “Kafkaslarda Sarkozy Ankara’yı Gücendiriyor” başlıklı haberinde Sarkozy’nin 2007 yılında cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası sırasında Ermenilere “soykırımın reddi”ni cezalandırmaya söz verdiğini ancak geçen Mayıs ayında ilgili tasarının, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın istediği üzerine Senato’da “gömüldüğü”nü anımsattı.

“TÜRKİYE’Yİ İNKAR TASARISIYLA TEHDİT ETTİ”
Liberation haberinde şöyle devam etti:
“Cuma günü cumhurbaşkanlığı seçimine yedi ay kala Sarkozy, şahane bir U dönüşü gerçekleştirerek Türkiye’nin reddetmede ısrar ederse görev süresi sona ermeden tasarının onaylanmasını sağlamakla tehdit etti.”

Türkiye’nin tepkisinin gecikmediğine dikkat çeken Liberation, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Sarkozy’nin ifadelerini tümüyle seçimle ilgili olduğu söylediğini ancak Kafkaslar gezisi sırasında Sarkozy’ye eşlik eden, yakın çevresinden Ermeni kökenli Patrick Devedjian’ın “Ermenilerin davasının seçimlerin sayesinde ilerlemesi bir önemi yok. Önemli olan ilerlemesidir” yanıtını verdiğini yazdı.(anka)