Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin Ermeni soykırım iddiasının reddini suç sayan yasa tasarısı Fransa Anayasa Konseyi’nden dönmesine rağmen Türkiye-Fransa ilişkilerinde büyük bir gerilime sebep olmuştu. Sarkozy'nin yerine iktidara gelen Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da benzer bir hazırlık içinde olduğu ortaya çıktı.

Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, Ermeni ajansı 'Armenpress'e yaptığı açıklamada Fransa Anayasa Konseyi’nden dönen Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasanın sadece Türklere değil, bu gerçeği reddeden herkese yönelik olduğunu söyledi. Büyükelçi Bili, “Cumhurbaşkanı Hollande bu konuda Fransız Anayasası’na tamamen uygun yeni bir proje önerecek” diye konuştu.

YENİ KRİZ KAPIDA
Hollande’ın yeni projesinin Türkiye-Fransa ilişkilerini yeni bir krize sürükleyeceği yorumları yapılırken Büyükelçi Bili “Fransa, Türkiye ile ilişkileri her alanda ilerletmeye hazırdır” diye de ekledi. ‘

"TÜRKLER SOYKIRIMI TANIMALI"
Sarkozy döneminde tartışılan soykırımın inkârını suç sayan yasa tasarısı, insan haklarına ve ifade özgürlüğüne aykırı bulunarak Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Ancak Türkiye, Sarkozy’nin bu çabaları hedefine ulaşmamasına rağmen, Fransa’ya yaptırımlar uygulamıştı.

Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesinin ardından da Türkiye, Fransa’ya yönelik yaptırımları kaldırmamış ve yeni Cumhurbaşkanı’nın tutumunu bekleyeceğini belirtmişti. Hollande Türkiye’nin AB üyeliğine karşı Sarkozy kadar olumsuz bir tutum sergilememiş olsa da, Türkiye’nin 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmesi gerektiğini söylemiş ve seçilirse Anayasa Konseyi tarafından reddedilen yasayı tekrar Fransa Parlamentosu’na getireceği sözü vermiş