Fransa'da iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP), laiklik konusunu ülke genelinde tartışmaya açmak için bugün Paris'te bir konferans düzenledi

Başbakan Francois Fillon başta olmak üzere iktidar partisinin önemli isimlerinin karşı çıktığı konferansa, bakanlar kurulunun bazı üyeleri de katılırken, ülkedeki Müslüman dernekleri, protesto için konferansı boykot etti.

Sivil toplum örgütleri ve insan hakları dernekleri de, ''yabancı düşmanlığını körükleyeceği'' gerekçesiyle bu tartışmaya karşı çıkmıştı.

Konferans sonucunda ortaya atılacak önerileri, iktidar partisi karar tasarısı olarak parlamentoya getirecek.

İmamların eğitimi, dini yerlerin fiziki koşulları, din özgürlüğü ve laiklik kurallarının sınırları, okullar ve hastanelerde dini simge ve işaretlerle çalışılması, velilerin, çocuklarını dini gerekçelerle bazı biyoloji ve beden eğitimi derslerinden muaf tutmak istemesine karşı alınacak önlemlerin de içinde olduğu 26 madde, konferansta ayrıntılı bir şekilde tartışmaya açılacak.

Fransa'da altı büyük dinin temsilcisi, geçen hafta ortak yayınladıkları bildiride, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası öncesinde laiklik konusunun tartışmaya açılmasını istemedikleri açıklamıştı.

Fransa'daki Katolik, Protestan, Ortodoks, Müslüman, Musevi, Budist dinlerinin temsilcilerinin, konuyla ilgili olarak hazırladıkları ortak bildiride, iktidar partisi temsilcilerinin özellikle arzu ettiği, aşırı sağın da destek verdiği bu tartışmanın ''kavram kargaşasına yol açacağı ve toplumdaki bazı kesimleri korkutacağı'' uyarısında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, son kanton seçimlerindeki ağır yenilgi ve partisi içindeki itirazlara rağmen, ''laiklik ve İslam'' konusunu, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi tartışmaya açma konusunda ısrarlı olduğunu bildirmişti.

Fransız basını, iktidar partisi içinde, ''laiklik ve İslam'' tartışmasının artık açılmamasını isteyenlerin sayısının giderek arttığını duyurmuştu.

Basın, iktidar partisi içinde, ülkedeki Müslümanları ''korkuttuğu ve yaraladığı'' ve ''tartışmanın sadece aşırı sağın çıkarlarına hizmet ettiğini'' düşünenlerin oldukça fazla olduğu görüşünde.

Siyasi uzmanlar, ''İslam ve laiklik'' tartışmasının, aşırı sağın güçlenmesine yol açacağı görüşünde.

A.A.