Düşük yakıt tüketimi ve yeterli performans sunan 1.6 litrelik dizel motor ise en mantıklı seçenek. Kompakt sınıfta yol tutuş becerisi ve sürüş keyfiyle referans model olarak tanımlanan Ford Focus, yeni nesliyle birlikte güvenlikte de çıtayı yükseltti. Araçta kullanılan Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi, Dinamik Tork Kontrolü gibi donanımlar daha çok lüks markalarda görmeye alıştığımız detaylar. Yeni Focus ise, bu güvenlik seviyesini daha makul fiyata sunarak kullanım alanını genişletiyor.

İşçilik ve malzeme kalitesi başarılı

Bu hafta konuğumuz olan yeni Focus Sedan'da, önceki modelin iskeleti üzerinden yola çıkan Ford mühendisleri, birçok etkileyici tasarım oyunuyla aracın yeni görünmesini sağlamış. Keskin çizgiler, geniş hava girişleri ve çekik farlarıyla oldukça çekici bir görünüme kavuşan yeni model, arka tasarımda da hiç olmadığı kadar sportif olmayı başarıyor. Spoyler görevi de gören bagaj kapağıyla birlikte arka tasarım bir sedandan beklenmeyecek kadar sportif görünüyor.

Geniş cam yüzeyler sayesinde iç mekan oldukça ferah hissettiriyor. Malzeme kalitesi ve işçilik kalitesi yüksek olan kokpitte, sürücü koltuğuna geçerken biraz dikkat etmek gerekiyor. Konsolun tasarımı gereği otururken dizin konsola çarpma olasılığı doğuyor.

Ortalama tüketimi 4.5 litre

Araçta sunulan motor seçenekleri oldukça yeterli. Bize konuk olan 1.6 TDCi motor ise en dikkat çekici versiyon. Önceki modelde de kullanılan 1.6 litrelik dizel motor, elden geçirilerek güçlendirilmiş. Bu sayede güç 115 beygire, tork ise 270 nm'ye ulaşıyor. Yenilenen motorla birlikte şanzıman da fazladan bir orana kavuşmuş. 6 ileri manuel şanzıman, net geçişleri ve kısa sayılabilecek oranlarıyla performansla yakıt ekonomisi dengesini iyi kuruyor. 0-100 km/s hızlanmasını 10.9 saniyede tamamlayan otomobil, saatte 193 kilometre sürate ulaşabiliyor. 1350 kilogramlık bir araç için gayet başarılı performans değerleri sağlayan motorun tüketimi de çok başarılı. Fabrika verilerine göre 100 kilometrede ortalama 4.5 litre tüketen araç, bizim denemelerimizde 5 litrelik ortalamayı tutturdu.

Diferansiyel kilidi gibi

Focus'ta kullanılan Dinamik Tork Kontrolü, araçta diferansiyel kilidi varmış gibi bir etki bırakıyor. Sistem, araç virajı alırken motor torkunun ön tekerlekler arasında dağılımını sürekli olarak dengeliyor ve daha iyi yol tutuşu sağlayarak, virajlarda önden dışarı kayma eğilimini azaltıyor. Otomobil virajdan çıkışta hızlanırken, sistem, ön iç tekerleğin ne zaman patinaj yapmaya başladığını algılıyor ve o tekerleğe hissedilmeyecek miktarda fren uyguluyor. Bu da tekerleğin patinaj yapmasını önlüyor ve motor torkunu daha fazla yol tutuşuna sahip dıştaki tekerleğe aktarıyor. Böylece çekiş ve direksiyon kontrolü korunuyor.

Şehir içinde kaza riskini azaltıyor

Aracın en çekici donanımı kuşkusuz Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi. Sistemin kızılötesi lazer teknolojisi, düşük hızdaki çarpışmaların riskini azaltmak için sürekli olarak öndeki araçla mesafeyi izliyor. İsteğe bağlı olarak devreye alınan sistem, saatte 30 kilometrenin altında seyrederken öndeki araç ile mesafenin aniden azalması ya da aracın durması halinde, sürücü zamanında tepki göstermezse sistem sürücü yerine otomatik olarak fren yapıyor.

Park edemeyenlere 890 liralık çözüm

Yeni Focus'un başlangıç fiyatı 43 bin 770 lira. Bize konuk olan 1.6 TDCi ve son derece zengin Titanium donanımlı model içinse 61 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Dikkat çekici donanımlardan olan Otomatik Park Sistemi için 890 liralık etiket belirlenmiş. Sistem, araç için uygun olan park yerini bulmakla kalmıyor, sizin için gerekli direksiyon manevralarını yapıyor ve kusursuz denebilecek yetenekle aracı park ediyor.