Siirt'in Pervari İlçesi'nde Belenoluk Jandarma Karakolu'na dün akşam roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldıran PKK'lı teröristler, karakolu ele geçirmek istedi ve çatışmada boyunca da askerlerin ateşinden kurtulmak için 80 metre uzaklıkta bulunan ilköğretim okulu lojmanındaki öğretmenleri kalkan olarak kullandı.
 
Karakolu canları pahasına savunan askerler, teröristlerin karakola girmesini engellerken, aralarında karakol komutanın da bulunduğu 6 asker şehit oldu, 11 asker de yaralandı. Aralıklarla yaklaşık 10 saat süren ve askerlerin lojmandaki öğretmenlere zarar gelmemesi için teröristlere bir süre karşılık veremediği çatışmada 1'i kadın, 3 terörist öldürüldü.
 
Pervari İlçesi'ne bağlı olan, Van'ın Çatak ile Şırnak'ın Beytüşşebap ilçeleri sınırında yer alan ve yaklaşık 50 askerin görev yaptığı Belenoluk Jandarma Karakolu'na dün akşam 20'den fazla PKK'lı terörist roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırdı. Teröristler, karakola hakim tepeler, köy içi ve karakola 80 metre uzaklıkta bulunan Belenoluk İlköğretim Okulu yanındaki öğretmen lojmanlarını sızdı. Teröristler, elektrikleri kestikten sonra karakol nizamiyesindeki nöbetçi askeri Biksi makineli tüfekle uzaktan vurup şehit etti. Ardından çeşitli noktalardan uzun namlulu silahlarla ateşe başladı.
 
ÖĞRETMENLERİ KALKAN OLARAK KULLANDILAR
 
Bir grup terörist de 10'u kadın 16 öğretmenin yanlarında 2 çocukla kaldığı öğretmen lojmanlarını kendilerine kalkan olarak kullandı. Burada kapılarını kırıp okul binası ile lojman giriş katına giren teröristler, karakolu yoğun ateş altına aldı. Karakoldaki askerler, öğretmenlere zarar gelmemesi için bir süre buradaki teröristlere ateş açamadı.
 
İlköğretim okulu lojmanında bir anda kendilerini can pazarında bulan öğretmenlerden biri dehşet saatlerini anlatırken şunları söyledi:
 
"Akşam saatleriydi. Karakola 80 metre uzaklıkta olan lojmana giren teröristler karakola ateş etmeye başladı. İki katlı lojmanda hep birlikte tuvalete banyolara saklandık. Okulun kapılarını da kırıp içeriye giren teröristler buradan da ateş etti. İlk çatışma yaklaşık 3 saat sürdü. Çatışmanın ortasında kaldık. Karakoldaki askerler lojmandaki öğretmenleri korumak için kendilerine buradan ateş eden teröristlere uzun süre karşılık vermedi. Bunu sadece bizleri korumak için yaptı. Çok zor bir geceydi. Ölümle burun buruna geldik."
 
Öğretmenler, elektrikleri kesik olan ve çatışma nedeniyle okul ve lojmanın delik deşik olduğunu belirterek, kendilerinin köyden güvenli şekilde alınmasını istedi.
 
KARAKOLA SIZMAK İSTEDİLER
 
Çeşitli noktalardan karakolu yoğun ateş altına alınan teröristler, Belenoluk Karakolu'nu ele geçirmek istedi. Yoğun ateş altındaki karakolun bahçesine 5-6 terörist girince karakoldaki askerler canlarını ortaya koyup onlarla çatıştı ve binaya sızmasını önledi.
 
Karakol Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Erdal Canbulat ve emrindeki kahraman askerler, canlarını ortaya koyarak karakolu savundu. Burada yaklaşık 3 saat süren çatışmada Karakol Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Erdal Canbulat (İzmir), Jandarma Onbaşı Recep Gök (Şırnak), Jandarma Er Önder Turgay (İzmir), Jandarma Er Adem Yörük (Antalya), Jandarma Er Ömer Dursun (Sinop), Jandarma Er Halil İbrahim Türkmen (Konya) şehit düştü, 11 asker de yaralandı. Çatışmada 1'i kadın 3 terörist ölü ele geçirildi.
 
KÖY YOLUNA MAYIN DÖŞEDİLER
 
Saldırının duyulması üzerine Belenoluk Köyü'ne karadan birlikler sevk edildi. Ancak, teröristlerin askerlerin gelişini önlemek için köy yoluna çok sayıda mayın döşediği belirlendi. Güvenlik güçleri mayınları imha ederek, köye ulaşmaya çalıştı.
 
Karakola sızamayan PKK'lı teröristlerden, köy içine kaçarak, burada kendilerine köylüleri siper yapıp askerlerle çatışmayı sürdürdü. Köyde teröristlerle güvenlik güçlerinin çatışması saatlerce sürdü.
 
HELİKOPTERLERE ATEŞ AÇTILAR
 
Çatışma bölgesine Siirt'teki 3'üncü Komando Tugayı'ndan kalkan Sikorsky helikopterlerle jandarma komando timleri sevk edildi. Ancak, teröristler ağır makineli Biksi silahlarla helikopterlere ateş açınca helikopterler bir süre Belenoluk'a inemedi.
 
Bunun üzerine Kobra helikopterler devreye girdi. Kobralar, zaman zaman teröristlerin bulunduğu değerlendirilen hedefleri bombaladı. Saat 18.00'de başlayan çatışmalar ilk üç saati yoğun olmak üzere bugün saat 05.00'e kadar aralıklarla devam etti.
 
KÖR KANDİL DAĞI'NDA BÜYÜK OPERASYON
 
Siirt'e karayolu ile yaklaşık 5 saat uzaklıkta bulunan ve Şırnak- Siirt- Van sınırlarının kesiştiği bölgede Botan Çayı kenarında bulunan Belenoluk Köyü'ndeki karakola yönelik düzenlenen saldırıdan sonra bölgede karadan ve havadan geniş kapsamlı operasyon başlatıldı.
 
Sabah saatlerinden itibaren Siirt 3'üncü Komando Tugay Komutanlığı'ndan kalkan Sikorsky helikopterlerle operasyon bölgesine komando birlikleri indirdi. PKK'lıların kaçtığı Kör Kandil Dağı ile Geçittepe Mevkii'ne indirilen komandolar teröristlerin izini sürerken, bölgeye karadan da askerler sevk edildi. Kobra helikopterler de teröristlerin bulunduğu değerlendirilen noktaları ateş altına aldı.
 
ŞEHİTLER İÇİN TÖREN DÜZENLENECEK
 
Pervari İlçesi'nin Belenoluk Köyü'nde şehit düşen 6 asker için bugün Diyarbakır'da memleketlerine 'Uğurlama töreni' düzenlenecek. Saat 17.00'de 7'inci Kolordu Komutanlığı'nda yapılacak törenin ardından şehitlerin cenazeleri toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderilecek.
 
Saldırıda yaralanan 11 askerin tedavileri ise Şırnak, Van ve Siirt Asker Hastanesi'nde sürüyor.