Spor Toto Süper Lig'in 10. haftasında Sivasspor'a deplasmanda 2-0'lık skorla mağlup olan Fenerbahçe'nin teknik direktörü Aykut Kocaman, maçın ardından yayıncı kuruluşun mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.
 
Konuşmasına rakiplerini tebrik ederek başlayan Kocaman, "Bizim yanlışlarımızdan ziyade rakibimizin iyi oyunu vardı. Bu yüzden rakibi tebrik ediyorum. Maçtan önce de söylemeye çalıştığım gibi, kendi oyunumuzu rakibe kabul ettirmek önemliydi. Ancak rakibimiz bütün maç boyunca kendi oyununu bize kabul ettirdi. Belki son 10 dakikada kontrolü ele aldık ama bu yeterli olmadı. Bizim için en büyük problem dirençsiz bir takım olmamızdı. Tabi bunları kendi aramızda konuşacağız. Özellikle Sivasspor'un hakkını vermek lazım diye düşünüyorum" dedi.
 
Son 5 - 10 dakika hariç çok uzun zamandır böyle kötü futbol oynamadıklarını söyleyen Aykut Kocaman, bugünkü kötü futbollarının yorgunluğa bağlı olup olmadığının sorulması üzerine ise şunları söyledi:
 
"Pazartesi günü oynadık son maçımızı, dolayısıyla fiziksel yorgunluktan bahsetmek doğru olmaz. Her şeyin normal olduğunu düşünürsek bundan bahsetmemeliyiz. Ancak zihinsel yorgunluktan bahsetmek mümkün. Normal şartlarda Fenerbahçe takımı bu değil. Üç dört gün önce 10 kişi ile kendi oyununu rakibe kabul ettirmek için mücadele eden takım bugün 10 kişi gibiydi. Bugün ise 3-4 gün önceki biz gibi mücadele eden Sivasspor'du. Problem fizikselden ziyade zihinseldi. Milli maç arası bunu düzeltmemiz, kendimizi bulmamız için iyi gelecektir."dedi.
 
 
BASIN TOPLANTISI
 
Fenerbahçe Teknik Direktörü Kocaman maçtan sonra yaptığı açıklamada, "Sivasspor kendi oyununu bizim Karabük karşısındaki oyun anlayışımız gibi, bir adım daha ileri götürerek ve şartlarını zorlama halini ortaya koydu. Maçın genel özeti buydu. Belki son 5-10 dakika hariç oyunu dikte etti. Direnç gösteremedik. Sivasspor bugün hakikaten sonucu alana kadar ve son dakikaya kadar kendi oyunu konusunda büyük baskıyla bizi hataya zorladı. Biz de bu dirence karşılık veremedik. Uzun zamandır başarılı olduğumuz veya başarısız olduğumuz maçlar oynadık Zaman-zaman lehimize ve aleyhimize sonuçlar oldu. Maçların içinde de kırılmalar oldu. Son zamanlarda bu maçın tamamında oynadığımız gibi seviyemizin altında olduğumuz maç hatırlamıyorum. Maçı tekrar izleyip değerlendirmemizde fayda var. Son 10 dakikaya kadar pozisyonumuz olmayan maçtı. Fenerbahçe için kolay görülen bir durum değildi. Sivasspor'u oynadıkları iyi futboldan dolayı kutluyorum" dedi.
 
"DİRENÇLİ OYUNA KARŞI DİRENÇ KOYACAK DURUMUMUZ YOKTU"
 
27 maçlık yenilmezlik serisinin bozulmasına da değinen Kocaman, "Seriler veya benzeri şeylerden ziyade maçı kazanacak motivasyonu sağlamak ve maçtaki aksiyonları yerine getirmek önemli. Yeni Malatya maçıyla başlayan dip yaptığımız dönemden itibaren. O günkü artılar, bugünkü eksileri milli maç arasından sonra konuşmamız gerektiği kanaatindeyim. Bizi son dönemlerde şampiyonluğa götüren etkenlerden biri kalitemizdi. Bugün bunların çok uzağındaydık. Rakibimizi kutlamaktan başka yapacağımız bir şey yok. Bugün genel olarak rakibin dirençli oyununa karşı direnci koyacak durumumuz yoktu. Benim oyunla ilgili genel düşüncem buydu. Bunun nedenlerini maçı tekrar izledikten sonra neden sonuç bağlantısı kurabilirim" şeklinde konuştu.
 
Karabük maçından sonra takımın yenilmez olduğu söylentilerinin yayıldığını belirten Kocaman, "Özellikle Karabük maçı bizim yenilmez olduğumuz yönündeki söylemlerin dillendirilmesine vesile oldu. Bizi bu hale getiren faktörler neydi. Bugün bu kadar seviyemizin düşük olmasının nedeni neydi, değerlendirmesini yapacağız." diye konuştu.
 
"MÜCADELE ETMEDEN MAÇ KAZANMANIN..."
 
Fenerbahçe ile ilgili konuşulanların abartıldığını, bu maça gelirken Cüneyt Çakır atamasının, 'Onunla büyük takımlar kaybetmiyor' söylemiyle ifade edildiğini hatırlatan Kocaman, "Futbolun dışında zaten bir süreç var. Sistematik olarak gözüküyor. Çeşitli vesilelerle bunlar abartılarak sunuluyor. Büyük resimler içine küçük parçalar konuluyor. Bunlar kendi irademizle bugüne kadar zorlayarak aşabildiğimiz konulardı. Bu konuda da eksik kaldık. Bunlarla yaşamayı öğrenmeye çalışıyoruz. Fenerbahçe futbol takımı bugüne kadar ki azmiyle üstesinden gelecektir. Bunu kaza olarak değerlendirelim. Mücadele etmeden maç kazanmanın kolay olmadığı düşüncesini tekrar takım olarak yakalarız" dedi.
 
"İNSAN OLANIN ETKİLENMEME ŞANSI YOK"
 
Şike soruşturmasında iddianamede Fenerbahçe'nin suçlu olduğu yönündeki söylemlerin insan olan herkesi etkileyeceğini belirten Aykut Kocaman, "Bunu çeşitli vesilelerle dile getirdim. İnsan olanın etkilenmeme şansı yok. Bu çok doğal. Olumlu etkiliyor, şahene oluyor diyecek halimiz yok. Bugünkü maç bu düşüncelerin parelerinde değildi. Genel olarak etkilenmediğimizi söylemek insanın tabiatına aykırıdır. Hepimiz canlı etten kemikten insanlarız. Bunlar sezon sonuna kadar gidecek ve bununla yaşamaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
 
Bugünkü maçta takım olarak kötü oynadıklarını belirten Kocaman, "Son dönemde bu kadar top kaybeden Fenerbahçe azdır. Her tarafta top kaybı yaptık. Genel sıkıntı kolektif anlayışın eksikliğiydi. Takımın bütününde sıkıntı vardı.
 
Birinci golde ofsayt olduğu söyleniyor ama görmedim. Hakemlerin 5-10 dakikalık bölümlerdeki davranışlarından bazı şeyler gözüküyor. Bugünkü hakem ülkenin elit hakemlerinden biri. Ofsayt ve penaltı anlık şeyler ve kaçabiliyor. Cüneyt Çakır doğal hatalarıyla hakkaniyetli bir maç yönetti" şeklinde konuştu.