Favori Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özel, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, kadınların her geçen yıl özgün ve farklı takı arayışı içinde bulunduklarını dile getirerek, eğilimleri takip edemeyen firmaların pazarda tutunmalarının zor olduğuna işaret etti.

Tüketicilerin daha modern, çağın modasına uygun tasarımlar beklediğini, takıda moda eğiliminin farklı bir yön aldığını kaydeden Özel, ''Güncel modayı tasarımları ile yansıtan takılara talebin artacağı kanısındayım. Altının renginin yanı sıra tasarımdaki formlar da giderek değişiyor. Öte yandan hikayesi olan otantik form ve desenler de ilgi görüyor. Tüketiciler geçmişin ve geleceğin birlikte barındığı kültürel koleksiyonlara bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de ilgi göstermeye devam edecekler'' şeklinde konuştu.

Özel, altının, tüm dönemlerde olduğu gibi günümüzde de hem yatırım hem kadınlar için aksesuar olarak tercih edildiğine değinerek, altının her dönemin vazgeçilmez yatırım aracı olduğunu ancak kadınların kendilerini istedikleri gibi yansıtmasına aracılık eden çok önemli bir işlevi bulunduğunu söyledi.

-NİŞANTAŞI'NDA GÜMÜŞ, ÜMRANİYE'DE ALTIN TAKI ÖN PLANDA-

Tüketicilerin, kendilerinin bile fark edemediği zevklerini yakalayan tasarımların tercih nedeni olduğunu ve tasarımdaki çeşitliliğin, kadınların altın takıya olan ilgisini artırdığını belirten Özel, Türkiye'de altın tüketimine ilişkin olarak şunları anlattı:

''İllere göre altın takı tüketiminde ciddi farklılıklar var. Doğudan Batıya doğru ilerlediğinizde altın takı tüketimi azalıyor. Doğu ve İç Anadolu Bölgelerindeki illerde tüketiciler, altına özel günlerde kullanmak ve aynı zamanda güvence ve tasarruflarını biriktirmede önemli bir araç olarak bakıyorlar. Dolayısıyla bu illerde daha ziyade 22 ayar ürünler ve daha az 14 ayar ürünler ilgi görüyor.

Batı illerine doğru gittikçe tasarım önem kazanıyor. Giyimlerini ve şıklıklarını tamamlayacak 14 ayar takılar, hikayeli takılar ön plana çıkıyor. Ege ve Batı illerinde turistik talepleri saymazsak hafif takıların tercih edildiğini söyleyebiliriz. İstanbul ise tam bir Türkiye ortalaması. Nişantaşı'nda, Şişli'de farklı, Kadıköy ve Bakırköy'de farklı, Ümraniye ve Pendik'te farklı tarzlar satılır. Nişantaşı'nda gümüş takılar ilgi görürken, Ümraniye'de altın takılar ön plana çıkar.''

-KAMPANYA DÖNEMİNDE HEDİYE ALAN ERKEK MÜŞTERİ AĞIRLIKTA-

Selami Özel, yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü, düğün sezonları gibi dönemlerde tüm sektörlerde olduğu gibi altın sektöründe de hareketlilik yaşandığına değinerek, düğünlerin yoğun olduğu ve turizmin arttığı Mayıs-Eylül arasında tüm potansiyelin yüzde 40-45'inin satıldığını kaydetti.

Özel günler öncesi yapılan kampanyaların satışları tetiklediğini belirten Özel, yılbaşında satışlarında diğer aylara göre yüzde 15 oranında artış gözlediklerini ifade etti.

Özel, kampanya dönemlerinde annesine, kız arkadaşına, nişanlısına veya karısına hediye alan erkek müşterilerinin ağırlıklı iken, çalışan kendi parasını kazanan sosyo-ekonomik gücü elinde olan kadınların beğendikleri bir takıyı kendilerini ödüllendirmek için aldıklarını söyledi. Özel, ''Kadınlar için nasıl kıyafet almak olağan bir durumsa takı almak da artık o kadar olağan bir durum'' dedi.

-''KALİTEDEN TAVİZ VERMEDEN DAHA HAFİF ÜRÜNLER ÜRETEREK TÜKETİCİLERE YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ''-

2008 yılından bu yana pazarda yüzde 65-70'e varan daralma meydana geldiğinin söylenebileceğini dile getiren Özel, küresel kriz sürecinde yaşananların, dünyada 2008 yılında başlayan güvensizlik ortamını devam ettirdiğini belirterek, ''Bunun sonucu olarak da ülkeler, firmalar, vatandaşlar avro ve dolardan uzaklaşıp altına yöneliyorlar. Bu ise altın fiyatlarının yükselmesine ve altın takı talebinin düşmesine neden oluyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Özel, 2009 ve 2010 yıllarında altın fiyatlarının yüksekliğinin düğünlerde altın takıdan çok para takılmasına yol açtığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Gelirleri artmayan insanlar iki mislinden fazla pahalanan altın takıyı alamaz hale geliyor. Düğünlerde eskiden daha çok yatırımlık takılar tercih edilirken son dönemlerde düşük ayarlı ve hafif ürünlerin tercih edildiğini görüyoruz. Hatta altın takı kiralayarak düğün yapanlar var. Hediye takı alınırken de aynı şeyler oluyor. Biz bu ihtiyaçtan hareketle 2 yıl önce aynı gösterişteki takıları yüzde 50 daha hafif üretmeye imkan veren yeni bir teknoloji ithal ettik. Şu anda da kalite ve gösterişten taviz vermeden daha hafif ürünler üreterek tüketicilere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Temennimiz altın fiyatlarının düşmesi ve takı talebinin normale dönmesi. Zor durumda olan sektörün buna ihtiyacı var.''