Astronotların bel ve boyun ağrısının azalmasından yola çıkılarak geliştirilen, Cerrahisiz Dekompresif Traksiyon tedavisinin bel fıtığına yüzde 75 çözüm üretiyor.

Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Dr. Rabia Cerrah Karanfil, uzun zaman önce özellikle bel ya da boyun ağrısı olan astronotların, uzaydan döndükten sonra ağrılarında ciddi azalmalar olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Yapılan araştırmalarda, uzayda yer çekimi olmadığı için astronotların belindeki yükün ortadan kalktığının, hastaların rahatladığının ortaya çıktığını aktaran Karanfil, bunun üzerine Cerrahisiz Dekompresif Traksiyon tedavisinin geliştirildiğini belirtti.

Yaklaşık üç aydır bu tedaviyi hastalarına uyguladıklarını anlatan Karanfil, şöyle devam etti: ''Bu cihazı bel ve boyun fıtığı olan hastaların tedavisinde kullanıyoruz. Hastalar bize başvurmadan önce fizik tedavi uzmanına muayene oluyor. Gerekli tetkiklerin ardından biz hastayı tedavi programına alıyoruz. Bel ve boyun fıtığı olan hastalarda fıtığın baskısını ortadan kaldırıp hastayı tedavi ediyoruz. Bu cihazın farkı yer çekimi olmayan bir ortamda hastaya basınç uygulanmadan traksiyon yapılmasıyla gerçekleşiyor.''

Tedavi sürecinin 21 seanstan oluştuğunu belirten Karanfil, ilk 10 seansın hiç ara vermeden devam ettiğini, kalan seansların ise haftanın 3 günü olacak şekilde belirlendiğini dile getirdi.

BELE "ÇEK-BIRAK" YÖNTEMİ

Hastanın cihaza girmeden önce belli bir hazırlık aşamasından geçtiğini açıklayan Karanfil, tedaviye girmeden önce hastayı lokal ısıtmadan geçirerek hazırladıklarını, yarım saatlik makine işleminin ardından, 15-20 dakika süresince boyuna soğuk kompres uygulaması yapıldığını belirtti.

Hastanın beline, hiç zorlanmadan ''çek-bırak'' denilen özel bir yöntem uygulandığını dile getiren Karanfil, şunları kaydetti: ''Tedavi sonuçlarımız çok iyi gidiyor. Hastalarımızda yüzde 75 oranında bir rahatlama tespit edildi. Hasta seçimi bizim için çok önemli. Bel fıtığına ve ağrılara yüzde 75 çözüm. Üç aydır bu tedaviyi uyguluyoruz. Geri dönüşler yüzde 80 civarında. Bu cihaz Türkiye'nin dışında, ABD başta olmak üzere birçok ülkede güvenle kullanılmakta.''