ERTUĞRUL MAVİOĞLU'nun haberi

Ergenekon tutuklularından Ergun Poyraz"ın ev ve işyerinde yapılan aramalarda elde edilerek iddianamenin ek belgeleri arasına konulan "AKP"nin Kadrolaşma Çizelgesi" başlıklı 76 sayfalık "Gizli" yazı, AKP hükümetinin 2003 - 2004 yılları arasında yaptığı bürokrat atamalarının askerler tarafından yakından izlendiğini gösterdi. Çizelgenin, Jandarma kaynaklı olduğu ve Ergenekon tutuklusu Şener Eruygur"un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde hazırlatıldığı sanılıyor.

Hazırlanan çizelgeye, fişlenen yaklaşık 1500 bürokratın bazılarının isimlerinin karşılığında sadece "Atandı" ibaresi, bazılarının isimlerinin karşılığında da "dost-akraba", "irtica", "diyet", "İHL kökenli", "Abdullah Gül"ün danışmanı" gibi yorumlar var.

Fişlenen bürokratlarla ilgili "AKP kadrosu" olduğu yönünde istihbaratın nereden alındığı ise "Kaynak" başlıklı bölümde ayrıca gösterilmiş. Çizelgeye göre kaynak, genellikle Jandarma Genel Komutanlığı. Söz konusu bürok-ratlarla ilgili çeşitli gazetelerde çıkan haberlerin de "kaynak" yapıldığı çizelgeye göre, kimi istihbaratlar da Ege Ordu, 8. Kolordu, 1. Ordu"dan gelmiş. Çizelgeyi hazırlayan kuruluşun hakkında herhangi bir değerlendirmesinin bulunmadığı az sayıda bürokratla ilgili olarak da kaynak bölümüne "Resmi Gazete" notu düşülmüş.

2003-2004 arasında AKP hükümetinin yaptığı bürokrat atamalarına ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde hazırlandığı anlaşılan son derece ilginç bir dokümana ulaşıldı. AKP"nin Kadrolaşma Çizelgesi başlıklı 76 sayfalık belge, polis tarafından Ergenekon soruşturması kapsamında aranan şüpheli Levent Ersöz"den tutanakla para aldığı ortaya çıkan yazar Ergun Poyraz"dan elde edildi. Poyraz"ın 2003 - 2004 yıllarında toplam beş kez dönemin İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz"ün onayıyla Jandarma"dan "istihbari amaçlı araştırmalarında kullanılması" için toplam 450 USD ve 2 bin 600 YTL aldığı biliniyor. Poyraz"da ele geçen belgelere ilişkin yöneltilen sorulara Emin Gürses"in polis ifadesinde söyledikleri iddianameye şöyle yansıdı: “Ergün Poyraz"da bulunan belgeler ve arşivlerin Şener Paşa"nın verdiğini duyduğunu. Bunu da Ergün Poyraz ile Sevgi Erenerol"un kilisesinde tanıştığım zamanda "kendinde bazı dosyaların nereden aldığını sorduğumda Jandarma"dan aldığını söyledi" dediğini.”

İrtica, dost-akraba
76 sayfa tutan 1500 bürokratı kapsayan fişleme çizelgesinde, çeşitli bakanlıklara ve üniversitelere yapılan atamalarla ilgili tek tek değerlendirmeler var. Her atamayla ilgili nereden istihbarat alındığı da açıkça yazılı. Çizelgenin bütününde Jandarma Genel Komutanlığı"nda gelen istihbaratlar bürokratlara ilişkin "AKP kadrolaşması" değerlendirmesi açısından yeterli görülmüş. Bazı bürokratlarla ilgili olarak da gazetelerde çıkan haberlere dayanılarak değerlendirmeler yapılmış.

Radikal Jandarma tarafından hazırlandığı tahmin edilen bu çizelgedeki isimleri gizledi. Yüzlerce bürokrat atamasıyla ilgili yapılan bu değerlendirmelerden bazıları şöyle:

Adalet Bakanlığı Müsteşarvekili: Bu görevi vekâleten yürütüyor. Personel Genel Müdürlüğü"nün hazırladığı 1700 kişilik hâkim ve savcı kararnamesinin şekillenmesinde belirleyici rol oynayacak.

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürvekili: AKP Milletvekili ..."nin eşi. Önce Hukuk İşleri Müdürlüğü"ne, sonra bu göreve getirildi.

Başbakanlık Özelleştirme Dairesi Başkan Yardımcısı: AKP Milletvekili ..."nin yeğeni.

Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı: İrticai faaliyetlerinden dolayı soruşturma geçirerek Gümüşhane Valiliği"nden merkeze alınmıştı.

Başbakanlık Müşavirliği: FP eski Ankara il Başkanı.

Bayındırlık Bakanlığı Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü: AKP İl Başkanı ... ve AKP Milletvekili ..."nın akrabası.

Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü"ne: AKP Milletvekili ..."in sınıf arkadaşı.
Celal Bayar Üniversitesi"nin ataması yapılan dört öğretim görevlisi: Nurcu / Yeni Asya Grubu"nun görüşünü benimsiyor. (Kaynak: Ege Ordu Komutanlığı)

Çevre Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği"ne: İmam hatip kökenli ve ilahiyat mezunu.
Çevre Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yardımcılığı"na: 3 Kasım 2002"ye kadar Necmettin Erbakan ile beraberdi, Milli Görüşçü.

Devlet Bakanlığı Fiskobirlik Genel Müdürlüğü"ne: Söz konusu kişi, Fiskobirlik Entegre Sosyal Tesislerinde içki servisini kaldırmıştır.

Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Üst Kurulu Üyeliği"ne: Başbakan Erdoğan"ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde hukuk danışmanlığı yürüttü.

Dışişleri Bakanlığı Büyükelçilik payesi verildi: Abdullah Gül"ün danışmanı.
Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Müftüsü: AKP Beyoğlu İlçe Başkanı"nın ilçe başkanlığı mührüyle Diyanet"ten sorumlu devlet bakanı Mehmet Aydın"a yazı yazdığı ortaya çıktı.

Enerji Bakanlığı Tekirdağ ile TEDAŞ Bölge Müdürlüğü"ne: İrticai eğilimleriyle tanındığı. (Kaynak 1. Ordu Komutanlığı)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı"na: Ataması Cumhurbaşkanı tarafından iki defa veto edilince "vekâlet" yoluyla bu göreve atandı. Şeriatçı Nakşibendi tarikatı üyesi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Körfez Elektrik Dağıtım AŞ. Yönetim Kurulu Üyeliği"ne: AKP İl Yönetim Kurulu"nda siyasi ve hukuk işlerinden sorumlu başkan yardımcısı. (Kaynak 1. Ordu Kom.)

İçişleri Bakanlığı Vali Yardımcısı: Eşi türbanlı olup, eşi ile birlikte resmi toplantı, milli bayram, program ve faaliyetlere katılmamaktadır. (Kaynak : 1. Ordu Kom.)
İçişleri Bakanlığı Bingöl Valiliği"ne: İrtica eğilimlidir. Eskiden Refah Partisi yanlısı.
İçişleri Bakanlığı Tatvan Kaymakamı: AKP siyasi görüşüne sahip kişilerle yakın diyalog içerisinde olduğu. (Kaynak: 3. Ordu Kom.)

İçişleri Bakanlığı Yalova Valiliği"ne: Nevşehir Valisi idi, irtica eğilimlidir, entellektüeldir. (Kaynak: Diğer)

İçişleri Bakanlığı İzmir Valiliği"ne: İçişleri Bakanı Aksu"nun yakın akrabasıdır. Öğrencilik yıllarında bölücü Kürt örgütlerden Kawa militanlığını yapmıştır. Şimdi Nakşibendilerle temas halindedir. (Kaynak: Cumhuriyet)

Kültür Bakanlığı İl Kültür Müdürlüğü"ne: İHL kökenlidir. İslami yayınlar ile tanınan Akçaa yayınevinin danışmanı.

Milli Eğitim Bakanlığı Ağrı Milli Eğitim Şube Müdürlüğü"ne: Nurcu Med-Zehra mensubu olduğu, bu göreve atanmasında AKP milletvekili ..."nın etkili olduğu.

İki rektöre fişleme
Ergun Poyraz"dan çıkan belgeler arasında, Dicle Üniversitesi"nde iki ayrı dönem rektörlüğe atanan kişilerle ilgili de birer sayfalık "gizli damgalı iki belge yer alıyor. Hangi kurum tarafından hazırlandığı anlaşılamayan olan belgelerden fotoğraflı olanında şöyle deniliyor: “1997 yılı içerisinde Diyarbakır"da yakalanan PKK mensuplarının ifadesine istinaden, örgüt mensuplarını tedavi ettiği gerekçesiyle gözlem altına alınıp bilahare serbest bırakılmıştır. Dicle Üniversitesi"ndeki ... tarihli seçimlerde bölücü ve aşırı sol görüş sempatizanları ve kariyer mücadelesi nedeniyle yönetime tepki duyanlardan grup halinde oy almıştır. Haziran ... tarihinde yapılan rektörlük seçimlerirnde Cumhurbaşkanı tarafından Dicle Üniversitesi"ne Rektör seçilmiştir”

Yine "gizli" ibaresi taşıyan Dicle Üniversitesi"nin diğer rektörüyle ilgili yorumlarda da, “Diyarbakır eski müftüsünün oğlu imajıyla dini temaları işleyen propagandası, FP Milletvekili Abdülkadir Aksu ve Ömer Vehbi Hatipoğlu"nun da destekleriyle özellikle dini cemaat mensubu olanların oylarını alarak seçilmiş ve atanmıştır. Aile fertleri tarikat mensubu olup, tesettürlüdürler.”

Radikal