- Mehmet Ekizoğlu - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürü Mehmet Sargın, ''Geçmiş yıllardaki üreticimize olan 42 milyon lira civarındaki borcumuz bir gerçek. Bunu ödeyebilmemiz ve birliğin kabuğunu kırarak piyasaya aktif hale gelmesi için ürün alıp, işleyip ve satması gerekir, biz bunu yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Sargın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşadıkları ekonomik sıkıntılara rağmen piyasada var olmak için birliğin ortağı olan üreticilerden beyanname alımı başlattıkları hatırlattı.

Birliğe ortak olan üreticilerin önemli oranda beyanname teslimi yaptıklarını belirten Sargın, ''Bunun miktarını piyasada spekülasyon yapılmaması için açıklamak istemiyoruz'' diye konuştu.

Giresun kalite fındığa 4,50 lira, levant kalite fındığa ise 4,20 lira olarak bürüt alım fiyatı açıkladıklarını, aldıkları fındığı entegre tesislerinde işleyip sattıktan sonra ürün bedelini üreticiye Ocak ayı sonu ya da Şubat ayı başında ödenmeyi planladıklarını belirten Sargın, şunları söyledi:

''Bu yönde yönetim kurulumuzun aldığı kararı bir kez daha hatırlatmada yarar görüyorum. Geçmiş yıllarda üreticimize olan 42 milyon lira civarındaki borcumuz bir gerçek. Bunu ödeyebilmemiz ve birliğin kabuğunu kırarak piyasaya aktif hale gelmesi için ürün alıp, işleyip ve satması gerekir, biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Ana sözleşmemize göre bu yıl ortağımız olan üreticimiz en az 100 kilogram ürün beyanı verecek. Beyanname alımı süresi 5 Kasım'da sona erecek ve beyan ettiği ürünün yarısını da 31 Aralık'a kadar bağlı bulundukları kooperatiflere teslim edecek. Üretici ile aramızdaki güveni yeniden sağlayarak tekrar iyi işler yapmak istiyoruz. Üreticilerden vereceği ürün için başlattığımız beyanname alımı sürüyor. Piyasada fiyatları üretici lehinde oluşturacak miktarda ürün alımı gerçekleştirerek, hem kurumsal hem de üreticiye olan asli görevimizi yerine getirmeyi hedefliyoruz.''

-BEYANNAMEDE ADALETSİZLİK İDDİASI-

Giresun Ziraat Odasınca batı bölgesinde dönüm başına elde edilen ürünün fiyatının yüksek olması, diğer bölgelerde elde edilen ürünün fiyatının ise düşük olması gerekçe gösterilerek ortaya atılan, ''beyannamede adaletsizlik olduğu'' iddiasını doğru bulmadıklarını ifade eden Sargın, ''Beyanname kabulü konusu birliğimiz ana sözleşmesinde mevcuttur. Biz, ancak yönetim kurulu olarak fındık rekoltesinin az olduğu dönemde karar alarak bu miktarı düşürebiliriz. Buradaki tepki, bu yıl birliğe beyanname veren üreticinin bir sonraki seçimde oy kullanacak delegasyon seçiminde yer alacak olmasındandır'' dedi.

Sargın, FİSKOBİRLİK'in 72 yıllık tarihi, deneyimi ve birikimi ile Türk fındığı ve üreticisine önemli hizmetler yaptığına işaret ederek, ''Çekişmeleri bir kenara bırakarak birliği hep beraber ayağa kaldırmanın çalışmasını yapmalıyız. Piyasada son yıllarda her ne kadar aktivasyonumuz olmazsa dahi varlığımız bile piyasa fiyatlarını etkiliyor. Yeni yasaya göre tarım birliklerinin işleyişi değişti. Ürün alımları için devletten artık destekleme yok. Burası artık bir ticari işletme, burayı tüccar mantığı ile çalıştırmak zorundayız. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Sargın, Birlik olarak aldıklarının da sattıklarının da hesabını her Genel Kurulda üreticiye verdiklerini vurguladı.

A.A.