Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki Didim Kuş Gözlem Topluluğu yaptıkları keşifte Avrupa'nın en küçük deniz kuşlarından birisi olan fırtına kırlangıcını fotoğrafladı.

Avrupa'nın en küçük deniz kuşlarından birisi olan fırtına kırlangıcı (Hidrobates Pelagicus) Türkiye'de yaz döneminde sadece Didim açıklarında gözleniyor. Açık denizler ve okyanusları yaşam alanı, Akdeniz'in İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Yunanistan gibi kuzey bölgelerini de yazın yumurtlama alanı olarak seçen fırtına kırlangıcı kuşu, kuş fotoğrafçılarının da fotoğraf arşivlerinde olmasını istediği özel bir tür.

Didim'de öğrencileriyle birlikte kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı yapan Esra KarakayaAnadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Turgut Ege, fırtına kırlangıcının Didim için ekolojik turizm açısından kaçırılmaz bir fırsat olduğunu söyledi. Bu özel türün şimdiye kadar Didim açıklarında görülmesinin yörede kuş fotoğrafçıları açısından bir hareketlilik oluşturduğunu belirten Turgut Ege, Didim Kuş Gözlem Topluluğu'nun fırtına kırlangıcı ile birlikte boz yelkovan, yelkovan ve küt kuyruklu korsan martı gibi özel türleri görüp fotoğrafladıklarını anlattı.

DÜNYACA ÜNLÜ KUŞBİLİMCİ ÇAĞAN ŞEKERCİOĞLU, DİDİM'DE

2012 yılında dünyada 'En Genç Kaşif' ödülünü alan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun Didim'e gelerek tüm kuş gözlemciler ve fotoğrafçıları gibi fırtına kırlangıcı kuşunu hem gözlemlediğini hem de fotoğrafladığını anlatan Turgut Ege, "Çağan hocamızın dünyaca ünlü bir kuşbilimci olması nedeniyle çalışmaları tüm dünyada izleniyor. Çağan Şekercioğlu hocamız, aynı zamanda bu tür hakkında bilinmeyenleri de ortaya çıkarmak istiyor. Birlikte denize açılarak 'Pelajik Tur' adı verilen gözlem etkinliğine katıldık. Bize,TRT Belgesel kanalına 'Yok Olmadan Keşfet' adlı dizi programı yapan televizyon ekibi de eşlik etti" diye konuştu