Çevrecilerin yurt genelinde 3"er kişilik ekiplerle yürüttüğü Ramazan denetimleri sırasında fırsatçılık yaptıkları tespit edilen 188 işyeri hakkında suç duyurusunda bulunacak.
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Ramazan fırsatçıları için yurt geneli 3"er kişilik özel ekip kurduğunu ve çalışmalara başladığını 12 Ağustos 2010 günü basın açıklaması ile duyurmuştu. Aydın"ın da aralarında bulunduğu illerde yürütülen denetim faaliyetleri kapsamında 188 ayrı işyerinde usulsüzlük tespit edildiği ve bu işyerleri hakkında suç duyurusu yapılacağı belirtildi.
Ramazan denetimleri hakkında bilgiler veren ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş,
“Ramazan fırsatçıları için yurt geneli farklı iller için ayrı ayrı 3"er kişilik gönüllü özel ekip kurmuştuk. Ekipte bir gıda mühendisi, bir diyet uzmanı, bir de dernek yetkilisi bulunuyordu. Tespit ettiğimiz eksikliklerle ilgili olarak mahallin mülki amiri ile Savcılıklara adli ve idari işlem yapılarak cezalandırılmaları için suç duyurusunda bulunacağız. Piyasada haksız kazanç oluşmasını ve serbest rekabet ilkelerinin bozulmasına vesile olduklarına inandığımız yetkili ve ilgililer hakkında da ayrıca kanuni kovuşturma yapılması için ilgili birimlere suç duyurusunda bulunacağız. Çalışmalarımız gizlilik ve titizlik içinde devam etmekte olup, Ramazan ayı sonuna kadar bu denetimlerimiz artacaktır” dedi.
AYDIN"DA DA TESPİTLER YAPILDI
Şu ana kadarki denetimlerde rastlanılan gayri kanuni ve gayri ahlaki iş ve işlemlerin çoğunluğunun İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, Konya, Manisa, Şanlıurfa, Hatay ve Adana"da tespit edildiğini açıklayan Göktaş, “Diğer illerimizde de usulsüz, halk sağlığına aykırılık teşkil eden aynı zamanda haksız kazanca yönelen yukarıda detayları ile aktardığımız çok sayıda işyerine rastlanmıştır. Çalışmalarımız halkımızın yararına gönüllü ve ücretsiz olarak devam etmektedir. Ramazan ayının kutsiyetine aykırı hareket eden, halkın sağlığı ile oynayan, haksız kazanç elde eden, görevini ihmal eden, kötüye kullanan herkesle mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüketiciler bilsinler ki, 4077 sayılı kanunları var. Yine Yürürlükte Kabahatler kanunu var. Ve ticaret kanunu ile bunlara paralel gıda ve üretime ait çok sayıda yönetmelik var. Onlar adına bu takibatı yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.