Gıdadan giyime, tatile kadar her alanda neredeyse yüzde 90’ı bulan indirimleri tüketicinin ayağına getiren bu fırsat siteleri artık doyma noktasına gelince, girişimciler de tüketiciyi tavlamak için farklı arayışlara girdi. Bunlardan en tazesi de yine ABD ve Avrupa’dan ithal ‘para iadesi’. 
Para iadesi konsepti ile tüketici artık alışveriş yaparken para da kazanıyor. Yıllarca yerli-yabancı birçok büyük firmada dış ticaretle uğraşan hatta yöneticilik yapan Tunç Buyurgan, 40 yaşına geldiğinde hayatına farklı bir yol katmak için işi gücü bırakmış, ‘fırsat’ aramaya koyulmuş. Yurtdışındaki trendleri de yakından takip eden Buyurgan, arkadaşı Güçlü Kayral ile ‘para iade’ konseptini Türkiye’ye getirmeye karar vermiş. 
 
100 TL’den 30 TL kazan 
Bunun üzerine ‘avantajix.com’u kuran ortaklar, bir yıllık test sürecinin ardından siteyi bu yılın başında aktif hale getirmiş. Şu anda site üzerinde her sektörden 200 firmanın fırsatlarının yer aldığını belirten Tunç Buyurgan, “Fırsat sitelerinde firmalar siteye komisyon verir. Buna avantaj diyorlar ama. Biz aldığımız komisyonu ‘para iade’ olarak tamamen tüketiciye ödüyoruz. Bir nevi tüketiciye hiç aklında olmayan bir para geliyor. Bir başka deyişle havadan para” diyor. 
 
Birçok fırsat sitesinde bonus, kupon gibi kazanımlar olduğunu ancak avantajix.com’un alışveriş üzerinden biriken paraların nakit olarak her ay tüketicinin banka hesabına yatırıldığını ifade eden Buyurgan, firmaya göre değişse de yüzde 1.5 ile yüzde 70’e kadar ‘para iadesi’ yaptıklarını söylüyor. Yani yüzde 30 ‘para iade’ veren bir firmadan 100 TL’lik alışveriş yapan tüketici parmağını kıpırdatmadan 30 TL kazanacak. 
 
Tek geliri hizmet bedeli 
Peki firmadan aldıkları komisyonu tüketiciye veriyorlarsa kendileri ne kazanıyor? Buyurgan’ın yanıtı şöyle: “Sadece yılda bir kez kazanılan paralar üzerinden 10 TL hizmet bedeli alıyoruz. Bunun dışında hiçbir gelirimiz yok. Zaten başlarken kârdan feragat etmek zorundayız ki, sistem otursun. Siteye karışıklık yaratmamak için reklam ve ilan da almıyoruz. Tek amacımız üye sayımızı arttırmak. Kısa süre içinde 1 milyon üye hedefliyoruz.” 
 
Para iadesi yapan bir başka site de netlioo.com. Alışveriş, eğlence ve sosyal ağ iletişiminin tek bir çatı altında toplandığı netlioo.com’da üyeler alışveriş yaparken kazanıyor. Ayrıca arkadaş listesinin de oluşturabildiği Netlioo’da üyeler, hem kendi yaptıkları alışverişlerden hem de arkadaşlarının yaptıkları alışverişlerden NetPuan topluyor. Üyeler, bu NetPuanları ister alışverişlerde para yerine kullanabiliyor, isterlerse de nakit olarak hesaplarına aktarabiliyor.
İngiltere’de 2 bin pound kazanan var 
Yurtdışında bu sistemin fırsat sitelerinde ‘cash back’ adıyla yıllardır kullanıldığını hatta İngiltere’de bu yolla yılda 2-3 bin pound kazananlar bile olduğunu ifade eden Tunç Buyurgan, “Kullanan kişi bir daha kullanıyor, para aldığı zaman daha çok güveniyor, arkadaşını da çağırıyor. ABD ve Avrupa’da sistem böyle büyümüş. Türkiye’de de benzer şekilde gelişebilir” diyor.