Başbakan Erdoğan AKP"li vekillerin Meclis çalışmalarına yeterli ilgiyi göstermemesine sert tepki gösterdi. Ancak bu tepkiye rağmen vekiller katılım konusunda isteksiz davrandı, TÜRKSOY yasası ancak 3. oylamasında geçebildi

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, Salı gecesi partisinin genel merkezinde gerçekleştirdiği kapalı grup toplantısında Meclis çalışmalarına katılım konusunda milletvekillerini sert bir dille uyarmıştı. “335 milletvekilimiz olmasına rağmen Meclis"te 184 toplantı yeter sayısının bulunamamasını kabul etmiyorum. Milletvekilinin işi ne? Yasama faaliyeti yapmak?” diyerek, tüm milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmasını isteyen Erdoğan, “Her an Genel Kurul"da en az 200 milletvekilinin bulunması” talimatını vermişti.
Erdoğan"ın vekillerine fırça niteliği taşıyan bu toplantısının ardından Meclis Genel Kurulu"nun önceki günkü mesaisine iktidar grubu milletvekillerinin katılımının yoğun olması beklenirken, toplantıya katılan AK Partili vekil sayısı 194"ü geçemedi. Genel Kurul"daki oylaması 2 kez salonda toplantı yeter sayısı için gerekli 184 milletvekilinin bulunmaması nedeniyle ertelenen TÜRKSOY (Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi) anlaşmasının uygun bulunduğuna dair kanun tarasının oylamasında, Erdoğan"ın talimatına rağmen yine 200 AK Parti milletvekili hazır bulunmadı ve tasarı 194 oyla kabul edildi. Oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından iktidar kulisinde bazı AK Parti Milletvekillerinin “Meclis çalışmalarına devam ediyoruz, buna rağmen grupta yine biz fırça yiyoruz. Çünkü Meclis"e gelmeyenler, gruba da gelmiyor. Başbakan daha dün uyardı. Buna rağmen yine 194"te kaldık” diyerek, Meclis"te bulunmayan arkadaşlarına tepkilerini dile getirdiler.

“Sana ne ya”

CHP"li Kamer Genç de, tasarının oylamasının ardından AK Parti grubunun tutumunu ve Başbakan"ı eleştirdi. Genç, “Şimdi saat 23.00"e kadar, burada her gün getirip de grup kararıyla bu Meclisi saatlerce meşgul edeceğinize gelin burada oturun, burada kararları, kanunları çıkaralım. Tayyip Bey, şimdi kendisi keyfi istediği için Avrupa"ya gidiyor, yandaşlarını dolduruyor, aile efradıyla uçaklara dolduruyor gidiyor, gönül eğlendiriyor; biz de saat 23.00"e kadar burada kanun çıkaracağız. Böyle bir şey olur mu arkadaşlar? Gelsin otursunlar. Buyurun. Kaç tane bakan var? Böyle bir şey olur mu arkadaşlar ya? Ya bu Hükûmet nerede?” dedi. AK Partili"li Cemal Öztaylan"ın “Sana ne ya!” diye laf attığı Genç, tepkisini şöyle sürdürdü:
“Evvela bu Hükûmetin gelip bir sorumluluk duygusunu taşıması lazım, gelip burada oturması lazım. Kendileri gidip de keyif çatıyorlar. Milletvekilleri sanki paryadır diye gelip burada efendim 23.00"e kadar kalsınlar. Böyle bir şey olmaz sayın milletvekilleri.”