Yıllık 50 milyon Avroluk su ürünleri ithal eden Finlandiya, ithalatını büyük ölçüde Norveç’ten karşıladığını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Finlilerin su ürünlerinde ithalat tercihlerinin Türkiye’den yana olması için çalıştıklarını söyledi. Finlandiya su ürünleri sektörüyle ilgili ilk kez temas kurulduğunu ifade eden Kızıltan, “Türk su ürünleri sektörü, yetiştiricilik ve işleme dâhil tüm alanlarında çok hızlı bir gelişim gösteriyor, bu da ithalatçı ülkelerin dikkatini çekiyor. Su Ürünleri Tanıtım Grubu aracılığıyla çeşitli faaliyetler organize ediyoruz, yurtdışı fuarlara katılım sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde Finlandiya’da su ürünleriyle ilgili fuar düzenlenmesi halinde katılacağımızı ifade ettik” dedi. 
Profish Derneği üyelerine Türk su ürünleri sektörünün son 10 yıllık süreçte ihracat, üretim ve büyümede elde ettiği başarının sırrını anlatan Kızıltan, “Pro Fish, Finlandiya’da balıkçılığın gelişmesine yönelik olarak kurulmuş bir organizasyon. Profesyonel balık avcılığın yapan firmalar, yetiştiriciler, işleyiciler, toptan ve perakende satış yapan firmaların bir araya gelmesinden oluşan bir zincir. Bunların yanında, heyette su ürünleri konusunda eğitim veren üniversite öğretim görevlileri de yer alıyor. Kısaca, bu kuruluş balıkçılıkla ilgili her türlü organizasyonu bünyesinde barındırıyor. Finlandiya’da haftada en az bir kez balık tüketilmesine rağmen, bunun artırılması için çalışmalar yapıyor, balığın beslenmedeki önemi tüketiciye aktarılmaya çalışılıyor. Finlandiya’da kişi başı balık tüketimi, 30 kg/yıl. Genelde marketlerde işlenmiş ürünler, füme, fileto balık tercih ediliyor. Finlandiya, tüketilen balığın ancak 1/3’lük kısmını kendisi üretebiliyor, 2/3’lük kısmını ithal ediyor, en fazla ithalat Norveç’ten yapılıyor. Amacımız önümüzdeki yıllarda ithalatlarını Türkiye’den yapmalarını sağlamak. Heyet, aynı zamanda ülkemizdeki su ürünleri tesislerine ziyarette bulunacak” diye konuştu.
Pro Fish’in her yıl farklı ülkeleri ziyaret ettiğini bu seyahatlerde aynı sektördeki kişilerle tanışıp işbirliği yapma imkânlarını araştırdıklarını anlatan Kızıltan, “Yeni teknolojilerle ilgili bilgi alış verişinde bulunuyorlar. Aynı zamanda yeni kültürler tanıyorlar. Karşılıklı temasların sürmesi halinde güzel işbirliklerinin ortaya çıkacağına inanıyoruz” şeklinde konuşarak sözlerine son verdi.