Stoklardaki fındığı eritmek amacıyla iç satışlarını artıran TMO'nun, 130 milyon lira zarar ettiği ortaya çıktı. TMO'nun 10 liralık toptan fiyatına ise kuruyemişçiler tepki gösteriyor

Stoklardaki fındığı eritmek amacıyla iç satışlarını artıran TMO'nun 130 milyon lira zarar ettiği ortaya çıktı. Meclis KİT Komisyonu, TMO'nun 2007 yılı hesaplarını görüşerek ibra etti. Toplantıya ise TMO'nun stokları ve zararları damgasını vurdu.

STOKLAR BİTMEYECEK
TMO Genel Müdür Vekili Mesut Köse, Komisyon üyelerinin fındık stoklarıyla ilgili sorularını yanıtlarken, TMO'nun üreticinin tüccar ya da sanayiciye satamadığı fındığı aldığını ve stokları eritmenin zor olduğunu söyledi. Köse, şunları anlattı: "Dünyada yıllık fındık talebi, 500 bin ton. 100 bin ton da iç talebi düşünürseniz, 600 bin tonun üzerindeki fındık üretimi arz fazlası demektir. Stoklarda 3 yıl tutulan fındık, normal olarak sanayide tüketilebiliyor. 3 yılı geçince, 6 yıla kadar fındıklar yağlık amaçlı kullanılabiliyor. Bu nedenle elimizdeki en eski üründen başlayarak fındığı yağlığa ayırıyoruz. Şu anda 67.5 bin ton fındık yağa dönüştürülecek. Ancak, 600 bin ton fındığın tamamını satmak mümkün değil."

ESKİ FINDIK OLMASIN
Öte yandan TMO'nun fındık stoğunu bitirmek için, iç piyasada toptancıya 10 liraya satış yapması kuruyemişçilerin tepkisine yol açıyor. Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, "Bu karar, piyasadaki perakendecilerdeki fındık fiyatlarını görüp, 'biz bu fiyatların çok altında piyasaya fındık satar, stoklarımızı eritiriz' diye düşünülerek alınmış bir karardır. Eski yılların ürünleri piyasaya sürülürse tüketicinin damak tadını bozacaktır. 2008 dönemi fındıkları hariç, kesinlikle önceki yıllardan kalma fındıklar çerezlik olarak piyasaya sürülmemeli, yağlık olarak satılmalıdır'' diye konuştu.

YDK'DAN UYARI
TMO'nun görev zararları konusunda söz alan Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) temsilcisi ise şöyle konuştu: "3.6 kilo fındıktan 1 kilo yağ elde ediliyor. Kilosu 4.3 liradan aldığınız fındığı, yağa çevirince ancak 1.3 lira gelir elde ediyorsunuz. Ürünün değeri yüzde 75 düşüyor. Ofis, faaliyet gelirleri ile giderini karşılayamadığı için borç stoğu artıyor. Bu dönemde borç stoğunda yüzde 104 artış oldu. 2008 yılı zararı 105 milyon 417 bin lira. Ofis'in zararları, kamuyu da etkiliyor."