Başbakan Yardımıcısı Ali Babacan, İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi kapsamında yapılması gereken tüm düzenlemelerin son 5 yılda tamamlandığını söyledi. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 15'inci Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Babacan, kurulması planlanan finans mahkemelerinde de son aşamaya gelindiğini belirtti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) bazı mahkemeleri, 'finans mahkemesi' olarak belirleme aşamasında bulunduğunu ifade eden Babacan, "Bu ihtisas mahkemeleriyle finans sektöründe ortaya çıkabilecek sorunların çok hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayacak bir hukuki altyapı oluşturmuş olacağız" dedi. 

EN KÖTÜ GERİDE KALDI 
2007'den itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan global krizin farklı safhalardan geçtiğini dile getiren Babacan, şöyle konuştu: "Bugün itibarıyla 'en kötü' geride kaldı. Genel anlamda dünya ekonomisinde toparlanma görüyoruz. ABD'de büyüme süreklilik kazanmış durumda ve bunun gereğini de Amerikan Merkez Bankası (Fed) basamak basamak yerine getiriyor. Avrupa'da toparlanma zayıf, kırılgan ve ülkeden ülkeye değişiyor. Kamu borcu pek çok Avrupa ülkesinde yüksek, bankacılık sorunları da henüz çözülebilmiş değil. Çözüm yönünde olumlu çabaların olduğunu görüyoruz ama şöyle bir bilançolara, likiditelere baktığınızda hâlâ kaygı verici bir tablo görüyoruz." 

YÜZDE 4 BÜYÜME BAŞARI 
Babacan, Türkiye'nin geçen yıl finansal ve siyasi anlamda atlattığı sorunlara da dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı, Fed'in yeni para politikası, Gezi olayları ve 17 Aralık süreci gibi olumsuz gelişmelere rağmen yüzde 4'lük büyüme oranı yakalanmasının bu konjonktürde önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi. 

HER HANEYE MAAŞ ÖDENİYOR 
Babacan istihdam rakamlarındaki iyileşmeye de vurgu yaptı. 2013'ün ilk çeyreğinden 2014'ün aynı dönemine kadarki 12 aylık dönemde Türkiye'de çalışan sayısının 1 milyon 300 bin kişi arttığına işaret eden Babacan, "Bu özel sektör istihdamıdır. Develetin istihdama net katkısı 70 bin kadar. Zaten daha fazla maaş yetiştirmemiz mümkün değil. Şu anda 3 milyonun üzerinde memur, 10 milyonun üzerinde emekliye maaş veriyoruz" dedi. Ali Babacan, devletin hizmet aldığı kurumlar da hesaba katıldığnda ek 1 milyon istihdam oluştuğunu da vurgulayarak şöyle konuştu: "Toplam rakam 14 milyon. Ortalama her hanede devletten maaş alan bir vatandaş var. Bu da istihdam sonuçları açısından bakıldığında iyi bir netice." 

PETROL YOK, DOLAR LAZIM
Ali Babacan konuşmasında büyümenin kaynağının üretim ve ihracat olması gerektiğinin altını çizdi. Babacan, iç tüketime dayanan bir büyüme modelinin şu andaki yapıda sürdürülebilir bir durum olmadığını vurgulayarak, "Belki ileride kendi petrolümüz, doğalgazımız olur. Belki Azerbaycan'la, Kuzey Irak'la yaptığımız anlaşmalar sonuç verir ve gerçekten dışarı olan bağımlılığımız azalır. Ama o zamana kadar petrol ve doğalgazda ithalata bağımlı bir ekonomi olduğumuz gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bunun için daha çok döviz gerekiyor" dedi.

İŞİNİ DOĞRU YAPANIN KORKMASINA GEREK YOK
Bütün kurumlarda görevlendirme ve atama yaparken mutlaka liyakata dikkat ettiklerine değinen Ali Babacan, "Hem kurumlarımızdaki yöneticilerin liyakatini biliyoruz hem de dirayetlerine güveniyoruz" dedi. 17 Aralık sonrasında içeride bir mücadele olduğunu vurgulayan Babacan, "Biz arkadaşlarımıza hep şunu söylüyoruz. Siz doğruları yapın, gerisinden korkmayın. Dirayetinizi, moralinizi de hep yüksek tutun. Gürültünün çok olduğu dönemlerde maalesef çok farklı kişilikler, çok farklı eğilimler ortaya çıkabilir" diye konuştu. Böyle dönemlerde herkesin bir testten geçtiğini vurgulayan Babacan, kanunların bu yolda klavuzluk yaptığını ifade etti. Babacan, "Bazı insanlar, hatta bazı kurumlar sınavlardan geçiyor. Herkesin doğru bildiğini doğru şekilde yapması lazım. Kanun, kural, çerçeve belli. İkincil düzenlemelerimiz zaten kurumlarımızın elinde" şeklinde konuştu.

KÖKSAL GİTTİ KOÇ GELDİ
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 15'inci Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda yeni başkan da seçildi. İki kez üst üste başkanlık görevini yürüten Ünlü Menkul Değerler Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Attila Köksal koltuğunu İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve İş Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Koç'a devretti. Köksal, genel kurul öncesi yaptığı açıklamada, güçlü ve saygın yatırım kuruluşları olmadan güçlü bir sermaye piyasasının olamayacağını belirterek, "Yeni döneme ayak uyduramayacak şirket ortaklarının sektör dışına çıkmaya çalışmalarında yarar var" dedi.