İstanbul'un finans merkezi olması için ilk stratejik adım atıldı. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı yayınlayan hükümet, öncelikli yol haritasına hukuk altyapısının güçlendirilmesini, finansal ürün ile hizmet çeşitliliğinin artırılmasını, basit ve etkin bir vergilendirme sisteminin oluşturulmasını koydu. Üç yıllık stratejide BSMV başta olmak üzere finans kurumlarının aracılık faaliyetleri üzerindeki kamu kaynaklı mali yüklerin uygun bir zamanlamayla kademeli olarak düşürülmesi öngörüldü.

Körfez için faizsiz yatırım imkanları
l Özel sektör borçlanma araçlarına işlerlik kazandırılacak ve bu araçlar Yatırımcıları Koruma Fonu kapsamına alınacak. l Yerel yönetim borç araçları geliştirilecek. l Tezgahüstü piyasalarda sunulan ürünlerle ilgili takas ve işlem altyapısı oluşturulacak. l Faizsiz finansman araçlarına ilişkin altyapı geliştirilecek. Körfez Bölgesi sermayesine yönelik sermaye piyasası araçları ve takas bağlantısı projesinin hayata geçirilmesi sağlanacak. l Altın Borsası bünyesinde efektif ve döviz piyasası kurulacak. l Karbon piyasası oluşturulacak ve bu araçlara dayalı türev ürünler geliştirilecek.

Eğitim politikaları
l İlköğretimden itibaren öğrencilere temel finans ve ekonomi formasyonu kazandırmak amacıyla müfredata bazı dersler eklenecek.
l Üniversitelerde belirli bir seviye belirlenerek, mezuniyet öncesi yabancı dil bilgisinin zorunlu hale getirilmesi gibi seçenekler değerlendirilecek. l Finans sektörüne yönelik insan kaynağı (yetenek) havuzu oluşturulacak.
l İstanbul finans konusunda yüksek lisans ve doktora merkezi haline getirilecek.

İstanbul tahkimi geliyor
YPK kararında İstanbul Finans Merkezi Eylem Planı'nın bazı konu başlıkları da şöyle belirlendi:
l Mahkemelerde ihtisaslaşma sağlanacak.
l Tahkim Merkezi kurulacak, kurumsal arabuluculuk sunulacak.
l Ticaret, Borçlar ve Hukuk Muhakemeleri, Genel İdare Usulü Kanunu Tasarısı yasalaştırılacak.
l Yabancı menkul kıymetlerin yurt- içi piyasalarda işlem görmesi için yabancı şirketlerin kotasyonunda gereken Maliye Bakanlığı izni kaldırılacak./akşam