Önümüzdeki futbol sezonundan itibaren adı UEFA Avrupa Ligi olarak değiştirilecek olan UEFA Kupası finali İstanbul"a 100 milyon lira bırakacak. 20 Mayıs"ta Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadyumu"nda oynanacak olan finali izlemeye 40 binden fazla yabancı taraftar gelecek.

MAYIS ayı sonunda İstanbul"da Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadyumu"nda oynanacak olan son UEFA Kupası finali İstanbul"a 100 milyon lira bırakacak. 40 binin üzerinde yabancı taraftarın İstanbul"a gelmesi beklenirken, UEFA finali 100"den fazla ülkede canlı yayınlanacak. 4 yıl önceki Şampiyonlar Ligi finalinden daha organize bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Türkiye Futbol Federasyonu 2009 UEFA Kupası Finali Organizasyonu Proje Sorumlusu Orhan Gorbon, "Maça olan ilgi, finali oynayacak takımlarla ölçülüyor. İngiliz, İtalyan ve İspanyol kulüplerinin final oynaması çok önemli. Bizde geçtiğimiz finale göre daha organize çalışıyoruz. 2005"teki organizasyondan çok ders çıkardık" dedi.

İstanbul kazanacak

İstanbul"un tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan 2009 UEFA Kupası finalinin gelirleri hakkında da bilgi veren Gorbon, şöyle konuştu: "Maç günü ve maçın yapılacağı hafta İstanbul"a 40 binden fazla yabancı gelecek. Bu yabancılar arasında taraftarlar, basın mensupları, VIP konuklar, UEFA çalışanları ve misafirleri, sponsor firma yetkilileri ve televizyon ekibi çalışanları olacak. Yabancılar havaalanından itibaren İstanbul"a para bırakmaya başlayacak. Taraftarlar en çok parayı konaklama, yiyecek-içecek, ulaşım ve telekomünikasyon hizmetlerine harcayacak. Daha sonra hediyelik eşyalar gelecek. Tüm bunlarla birlikte maçı izlemek için İstanbul"a ayak basanlar 100 milyon lira para bırakacak."

Tecrübemiz var

Önümüzdeki yıldan itibaren UEFA Kupası"nın adının UEFA Avrupa Ligi olarak değiştirileceğini hatırlatan Orhan Gorbon, yapılan çalışmaları şöyle anlattı: "2005 yılında düzenlediğimiz Şampiyonlar Ligi finalinden çok ders çıkardık. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalara UEFA yetkilileri tam onay verdi. Organizasyon bütçemiz ise 3 milyon doları buluyor. İstanbul Büyükşehir ve Kadıköy Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Taraftarların maç günü ulaşım sorunu yaşamaması için alternatif çözümler üzerinde çalışıyoruz. İstanbul Dezin Otobüsleri"nin (İDO) de maç günü özel seferleri olacak. Son final olması da İstanbul için çok önemli."

15 bin başvuru

Bilet fiyatlarının 75 Euro ile 130 Euro arasında değiştiğini söyleyen Orhan Gorbon, şu bilgileri verdi: "Maç için bilet satışlarımız başladı. 23 Ocak"ta son buluyor. bilet satışları için UEFA"nın belirlediği kriterler var. Toplam 43 bin biletin satılacağı maç da bize 6 bin bilet verilecek. Bu biletlere bugüne kadar 15 bin talep geldi. Kura çekilişi sonrasında bu biletler sahiplerini bulacak. Biletlerin yüzde 60"ı takımlara verilecek. Yüzde 25"i de UEFA"ya ait olacak. Bu biletler arasında sponsor firmalara verileceklerde var."

Oteller belirlendi Kadıköy tarihi bir gün yaşayacak

2009 UEFA Kupası finali için İstanbul"a gelen yabancıların konaklamaları hakkında da bilgi veren Orhan Gorbon, şöyle konuştu: "Takımlardan birisi İstanbul Ritz Carlton diğeri de Swissotel"de kalacak. UEFA misafirleri Conrad İstanbul"da, sponsorlar Ceylan Inter Continental"de kalacak. Bağdat Caddesi maç günü taraftarlardan büyük ilgi görecek yerlerin başında geliyor. Bunun yanı sıra Kadıköy"de bulunan merkezi yerlerde maç günü çok renkli olacak."

Finale kalan takım geliri etkiler

FİNALİN İstanbul"a yapacağı ekonomik katkıların finali oynayacak takımlarla ilgili olduğunu söyleyen Orhan Gorbon, şöyle konuştu: "Bu finallerde finalistler çok önemli rol oynuyor. İngiliz, İtalyan ve İspanyol kulüplerinin taraftarları gittikleri ülkeye en çok para bırakan takımlar oluyor. 100 milyon liralık gelir final oynayacak takımların isimlerine göre düşüş ve artışlar gösterebilir."

Çalışanlar 18-25

yaş aralığında

FİNAL maçı için 7 yeni iş alanı oluşacağını ve burada gönüllü çalışanlarla birlikte olacaklarını söyleyen Orhan Gorbon, şu bilgileri verdi: "7 iş alanımız arasında ticari konular, medya, VIP, tanıtım, lojistik ve ev sahibi operasyonları var. Maçtan 10 gün önce 130 gönüllü çalışanımızla işe başlayacağız. Bu çalışmalarda yaş çok önemli oluyor. Avrupa"daki bazı organizasyonlarda bu alanda çalışanların yaş ortalaması 40"ı buluyor. Bizde tam tersi olacak. Çalışanlarımızın çoğu üniversite öğrencisi ve yabancı dil biliyor. Bu ekibin yaş aralığı da 18-25 yaş. Organizasyonda toplam çalışan sayısı da 1000"i bulacak."
Hürriyet