El Cezire televizyonunun yayınladığı, İsrail ile Filistin arasındaki müzakerelerdeki yazışmalara göre Filistin yönetimi başkent olarak düşündüğü Doğu Kudüs"teki geniş bir araziden vazgeçiyor. İsrail ise bu teklifi tartışmaya bile almıyor.

Katar merkezli El Cezire kanalı İsrail-Filistin barış görüşmelerine ait yazışmaları, toplantı tutanaklarını ele geçirdi. Belgeler, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetiminin gelecekteki Filistin devletinin başkenti olarak görülen Doğu Kudüs"te geniş bir alanı vermeyi kabul ettiğini, İsrail"in ise teklifi tartışmaya bile almadığını ortaya çıkardı
Filistinli müzakerecilerin İsrailli ve Amerikalı liderlere olan “aşırı sıcak” tavırları da dikkat çekti.
Kanalın İngiliz The Guardian gazetesi ile birlikte yayımlamaya başladığı 1600 belge 1999-2010 yıllarını kapsıyor. İlk yayımlanan belgelerden biri Haziran 2008"de yapılan görüşmelerde Filistinli müzakerecilerin, İsrail"in 1967"deki Altı Gün Savaşı sonrasında işgal ettiği Doğu Kudüs topraklarından vazgeçtiğini ortaya koyuyor. Filistin yönetimi, Doğu Kudüs"ün Cebel Abu Gıneym bölgesi hariç tamamında yasadışı olarak inşa edilmiş Yahudi yerleşimlerini kabulleniyor. Filistinli müzakereci Ahmed Kurei “Tarihte ilk defa böyle bir teklif yapıyoruz. Eğer kabul ederseniz 3 hafta içinde barış olur” diyor. Ancak dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, bu bölge dahil edilmediği için teklifi redddediyor. Ekim 2009"da ise kutsal mekanlardan Mescid-i Aksa ve Kubbet-ü Sahra"yı da kapsayan Harem-üş-şerif"in statüsü konusunda Filistin tarafı ödünler veriyor. Filistinli baş müzarekereci Saeb Erakat, “Mescid-i Aksa"nın bulunduğu Eski Kudüs bile halledilebilir” diyor. 15 Ocak 2010"da yapılan bir toplantıda başmüzakereci Erakat Amerikalı diplomatalara, “O kağıtta yazanlar İsraillilere bugüne kadarki en büyük Yerushalaim"i (İbranicede Kudüs) veriyor, sembolik sayıda mültecinin geri dönmesini öngörüyor. Daha ne yapabilirim” diyor. Belgelerde ayrıca Filistin"in Arap mültecilerin geri dönüşü ile ilgili de ödün vermeye hazır olduğu görülüyor.

Hamas"tan sert tepki

Abbas yönetimi belgeleri reddederek, kanalın İsrail"in çıkarları için çalıştığını öne sürdü. Hamas ise belgelerin “Filistin yönetiminin çirkin yüzünü ve işgal ile yaptığı işbirliğinin boyutlarını ortaya çıkardığını” söyledi. Sızıntının kaynağının Abbas"a zarar vermek isteyen Filistinli bir düşmanı olduğu düşünülüyor.

Belgelerin açıklanmasının ardından El Cezire"nin Ramallah"taki bürosu, öfkeli bazı Filistinliler"in saldırısına uğradı.

İsrailli bakana iltifat

Belgelere göre Filistinli müzakereci Ahmed Kurei, Mart 2008 tarihli görüşmede Kurei, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice"ı “Bölgeye gelerek yeni bir hayat verdiniz” sözleri ile karşılıyor. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi"ye de Kadima Partisi"nde yaıplacak liderlik seçimine atıfta bulunarak “Ben olsam size oy verirdim” diyor.

Milliyet