Kahire ziyaretinde, Mısır gazetelerinin editörleriyle görüşen Mahmud Abbas, BM Genel Kurulu'na Filistin'in gözlemci üyelik için başvuruda bulunmayı planladıklarını, fakat başvuru tarihinin henüz netleşmediğini ifade etti.

Filistin'in BM üyeliği için uluslararası kamuoyunun önemine dikkati çeken Abbas, gerekli 133 oyun BM Genel Kurulu'ndan çıkmasını umduklarını kaydetti. Abbas, Katar'da 22 Temmuz'da düzenlenecek Arap Girişim Komitesi toplantısında, Filistin'in BM üyeliği için Arap ülkelerinden destek isteyerek, yol haritası belirleyeceklerini belirtti.

Filistin halen BM'de ''gözlemci kuruluş'' statüsünde temsil ediliyor. ''Gözlemci devlet'' statüsü tam üyeliğin altında, ancak şu andaki statünün üstünde. BM'de sadece Vatikan ''gözlemci devlet'' statüsüne sahip.

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Eylül 2011'de BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı tam üyelik başvurusu reddedilmişti.

Milli mutabakat devam ediyor

Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşı konusuna da değinen Abbas, ''Filistin seçimleri bizim için önemli. Seçimleri Hamas kazanırsa, yönetimi onlara teslim edeceğiz'' dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile İsrail'in uzlaşmaz tavrı nedeniyle duraklayan barış sürecini, İsrail'in inşa ettiği yerleşim birimlerini ve Gazze ablukasını görüşeceğini belirten Abbas, ''İsrail'in geçici sınır önerisini kabul etmeyeceğiz, başkenti Kudüs olan ve 1967 sınırlarına uygun bir Filistin devleti istiyoruz'' diye konuştu.

Mısır, Fetih ve Hamas'ı Mahmud Abbas başkanlığında yeni hükümet oluşumu için anlaşmaya çağırmış, ancak iki grup arasında seçim tarihi konusunda anlaşmazlık yaşanmıştı.

Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de araya girmesi, uzlaşı sürecinin duraksamasına neden olmuştu. Fetih ve Hamas'ın bağımsız üyelerden oluşturacakları ve ülkeyi 6 ay içinde seçime götürmesi öngörülen milli mutabakat hükümeti kurma süreci, Mısır cumhurbaşkanlığının himayesinde yürütülüyor.

Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 1967 sınırlarının tanınması ve yerleşim birimi inşaatının durdurulması halinde müzakerelere başlamaya hazır oldukları mesajı göndermiş, fakat olumlu cevap alamamıştı.