Nasreddin Hoca ve Turizm Derneğinin, ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca'nın fıkrasından yola çıkarak yaptığı başvuru üzerine, Konya'nın Akşehir ilçesi ''Dünyanın ortası Akşehir'' olarak 10 yıllığına tescillendi.

Alınan bilgiye göre, Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği, Nasreddin Hoca'nın ''Dünyanın Ortası Akşehir'' fıkrasından yola çıkarak Türk Patent Enstitüsüne (TPE) tescil başvurusunda bulundu. Başvuru üzerine, Markaların Korunması Hakkında 556 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname'ye göre, ''Dünyanın Ortası Akşehir'' şeklinde tescil belgesi alındı.

''DÜNYANIN ORTASININ AKŞEHİR OLDUĞU'' RESMİLEŞTİ

Dernek Başkanı Taner Serin, Türk Patent Enstitüsüne 22 Aralık 2006 tarihinde yaptıklarını tescil başvurusunun kabul edildiğini ve başvuru tarihinden itibaren 10 yıl geçerli olmak üzere ''Dünyanın Ortası Akşehir'' tescil belgesi verildiğini bildirdi.

Geçen yıldan beri Nasreddin Hoca Türbesi'nin önünde bulunan ''Dünyanın Ortası'' yazısının üzerine ayak basan kişiye, ''dünyanın ortasına ayak bastı sertifikası'' vermeye başladıklarını ifade eden Serin, bu belgeyle birlikte dünyanın ortasının Akşehir olduğunun resmilik kazandığını kaydetti.

AMAÇ, AKŞEHİR'İN ADININ 'DÜNYANIN ORTASI' İLE DE ANILMASINI SAĞLAMAK

Amaçlarının Akşehir'in adının, Nasreddin Hoca'nın en bilinen fıkralarından olan ''dünyanın ortası'' ile de anılmasını sağlamak olduğunu belirten Serin, ''Bu tescil, ticari ürünlerin tescil edilmesindeki sınıflama derecesi olan, 16. ve 21. sınıflarda, her türlü ticari üretim malzemelerinde kullanılmak üzere verilmiştir. Bu kapsamda özellikle hediyelik eşya üretiminde ilçemize büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz'' dedi.

İSTERSEN ÖLÇ
Nasreddin Hoca'nın dünyanın ortasıyla ilgili fıkrası ise şöyle: ''Çevreden bir grup insan, Nasreddin Hoca'yı çevirip 'Hocam size bir sorumuz var' demişler: ''Hocam, dünyanın ortası neresi?''... Hoca, beş on adım ilerlemiş, bastonunu yere saplamış. ''Dünyanın ortası burasıdır'' demiş. Şaşkın şaşkın bakan kişiler, ''Nasıl olur Hocam'' demişler. Hoca da ''İnanmazsanız ölçün...'' diye yanıt vermiş