Suriye krizinin uluslararasılaştırılmasına giderek artan biçimde fırsat verildiği yorumları yapılıyor, “oynak mezhep kokteylinin” müdahale durumunda sınırlar dışına sıçrayabileceği belirtiliyor.

Financial Times gazetesinin tanınmış yazarlarından David Gardner, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk uçağının düşürülmesine verdiği “ölçülü” tepkiyi, Türkiye ve NATO müttefiklerinin, en az şimdilik, krize taraf olmayacağının bir işareti olarak değerlerdi. Erdoğan’ın açıkladığı yeni “angajman kurallarının” fiilen bir güvenli bölge yarattığını savunan yazar, Esad rejiminin PKK lehinde ağırlığını koyması halinde Türkiye’nin “kuvvetli” tepki vereceğini de öne sürdü.

İngiliz ekonomi gazetesinin yazarlarından David Gardner, özetle “Türk askeri uçağının Suriye uçaksavarlarınca açılan ateş ile düşürülmesi, muhtemelen, Beşar Esad rejimiyle mücadele eden isyancıların arkasındaki gölge savaşçıların, 15 aylık Suriye krizinin içine sürüklenmesinde, şimdiye kadar yaşanan en yakın noktayı oluşturdu” değerlendirmesinde bulundu.

Yazar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği “ölçülü” tepkiyi, en az şimdilik, Türkiye ve NATO müttefiklerinin krize taraf olması olasılığının pek bulunmadığının bir sinyali olarak görürken bunun Suriye krizinin, “kazara” uluslararasılaştırılmayacağı anlamına gelmediğini de savundu.

-PKK’YI TÜRKİYE’YE KARŞI KULLANMAK, PROVOKATİF TAKTİK OLUR”-

Türkiye’nin, Şam’ın PKK'yi destek amacıyla için tüm ağırlığını koyması halinde kuvvetli bir tepki göstereceğine işaret ettiğini kaydeden gazete, 1990 yılları sonlarında Türkiye’nin sınıra asker ve tank gönderdiğini anımsatarak Beşar Esad’ın PKK’yı, ülkesinin Kürt bölgelerinde güven sağlamak için ve Türkiye’ye karşı kullanması halinde bunun “provokatif bir taktik” olacağını belirtti.

Gardner, Türk bir yetkilisinin kısa bir süre önce FT’ye “Esad o oyunu yeniden oynamaya başlarsa eğer bizler Suriye’yi bombalayarak yanıt vereceğimizden emin olabilirsiniz” dediğini yazdı.
Yazar, “Ancak müdahale planları ile bunu tetikleyen kazalar farklı şeylerdir” dediği yorumunda Erdoğan’ın şimdi ordunun angajman kurallarını değiştirdiğine dikkat çekti ve “Yeni kurallar, Suriye’nin kuzeyindeki isyancılar için fiilen bir güvenli bölge yaratarak onların kırsal bölgelerdeki geniş kontrolünü sağlamlaştırmaya yardımcı oluyor” görüşünü öne sürdü.

-“OYNAK MEZHEBİ KOKTEYL”

Esad rejiminin seçeneklerinin sınırlı gibi göründüğü savunulan yorumda “Rejimin uluslararası karşıtları, oynak mezhebi kokteylin, Suriye sınırları ötesine sıçraması korkusuyla müdahaleyi konuşmayı tamamen reddediyorlar. Ama Esadlar krizi uluslararasılaştırırsa bu argümanın gözden geçirilmesi gerekebilir” uyarısına da yer verildi.