Yargıtay Ceza Genel Kurulu, mahkemelerin kısa süreli hapis cezalarına alternatif olarak verdikleri "fidan dikme"nin ceza olamayacağına karar verdi. Genel Kurul'a göre cezanın ıslah niteliği olmalı, fidan dikmekle ıslah olmaz

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, mahkemelerin kısa süreli hapis cezalarına alternatif olarak verdikleri "fidan dikme"nin ceza olamayacağına karar verdi. Yargıtay, "fidan dikmekle kişi ıslah olmaz ve bu maddi külfet gerektirir" görüşünü öne sürdü. Ceza Muhakemesi Yasası değiştikten sonra mahkemeler, kısa süreli hapis cezalarını ertelerken sanıklara, 5 yıllık denetim süresinin tamamında veya bir bölümünde "içkili yerlere gitmeme", "eve yaklaşmama", "belirli bir süreyle kamu işlerinde çalışma" gibi cezalar vermeye başlamıştı.

Bu cezaların arasında, çoğu uygulaması kamuoyuna da yansıyan "ağaç dikme" de bulunuyordu. Yargıtay'ın söz konusu kararı almasına yol açan davada da, Denizli'nin Acıpayam ilçesinde yaşayan M.E.T. evli kızı C.T. ile tartışırken sinirlenip cep telefonunu fırlatarak kızını başından hafif şekilde yaraladı. Kız önce sinirle polise başvurdu ama daha sonra şikayetini geri çekti. Ancak olay "kasten yaralama" olunca Acıpayam Başsavcılığı zorunlu olarak dava açtı.

Davaya bakan Acıpayam Sulh Ceza Mahkemesi baba M.E.T.'ye önce 4 bin 5 TL adli para cezası verdi, sonra hükmün açıklanmasının 5 yıllığına ertelerken bu süre içinde babanın 20 fidan dikmesine karar verdi. Karar, itiraz eden olmayınca kesinleşti. Ancak Adalet Bakanlığı, baba M.E.T'ye verilen bu cezanın ıslah niteliği olmadığını, ayrıca sanığa ek maddi külfet getireceğini savunarak Acıpayam Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararının bozulması için Yargıtay'a başvurdu. İlk incelemeyi yapan Yargıtay 2'nci Ceza Dairesi başvuruyu reddetti. Fakat bu kez Bakanlık görüşüne katılan Yargıtay Başsavcılığı alternatif cezaların; "Islah edici, denetlenebilir, belli süreyi kapsar nitelikte olması ve sanığa ayrıca maddi külfet getirmemesi gerektiği" görüşlerini ileri sürerek Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na başvurdu. Başsavcılık başvurusunda şu görüşleri savundu:

'ISLAH ETMİYOR'
"Yükümlülüğün sanığın ıslahı amacına yönelik olması, maddi bir külfet getirmemesi gerekir. Islah için de beş yıllık denetim süresi içinde bir yıldan fazla olmamak üzere belirlenecek bir süreyle devam ettirilmesi gerekir. Bu niteliklere sahip olmayan 20 adet fidan dikme yükümlülüğüne hükmedilmesi yasaya aykırı." Yargıtay Ceza Genel Kurulu da önceki hafta yaptığı toplantıda, Yargıtay Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı'nı haklı bularak fidan dikme cezasının verilemeyeceğine, çünkü bu cezanın ıslah niteliği bulunmadığına, bu yaptırımın ayrıca ek maddi külfet getirdiğine karar verdi. Bu Yargıtay Ceza Genel Kurulu içtihadı haline geldiğinden, artık mahkemeler "fidan dikme" cezası veremeyecek.