Rusya'da şok etkisi yapan gelişme, yerel vatandaşların tesadüfen fıçılara ulaşması ile ortaya çıktı. Görgü tanıkları boş alana atılan fıçıların kapaklarının açıldığı ve ceninlerin yerlere saçıldığını kaydetti.

Vakayla ilgili basına açıklama yapan İçişleri Bakanlığı Sverdlovsk Bölge sözcüsü Valeri Gorelih, güvenlik görevlilerinin bölgeye giderek incelemelerde bulunduğunu belirtti. Gorelih bölgede bulunan cenin sayısının 248 olduğunu söyledi.

Soruşturma Komisyonu'na bağlı bilirkişi uzman ve savcıların da bölgeye hareket ettiği kaydedilirken, ceninlerin üzerlerindeki tabelalarda hastane oda ve annelerin isimlerinin yazılı olduğu ifade edildi.

Resmi FM radyosuna konuşan polis sözcüsü Gorelih, "Gerçekten de korkunç bir olay. Meslektaşlarımız kimler tarafından ve hangi hastaneden bu ceninlerin ormanlık alanına bırakıldığını titizlikle araştırıyor. Ceninlerin yaşlarını araştırıyoruz. Ayrıca da bu suç niteliğindeki ihmalkarlığı kimin yaptığını da inceliyoruz." dedi.

Ceninlerin bulunduğu Nevyanski kent Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, "Muhtemelen ceninler diğer bölgelerden veya komşu Yekaterinburg'tan getirildi. Şehrimiz küçük ve bu kadar fazla kürtaj ve ölü çocuk olamaz." şeklinde konuştu.

Sverdlovsk Bölge Başbakan Yardımcısı Vladimir Vlasov ilk belirlemelere göre tıbbi biyolojik atıkların Yekaterinburg kentinin 3 sağlık kurumuna ait olduğunu söyledi. Vlasov, "Sanıyorum bu atıkları yok etmekle yükümlü olan kurumlar kendi sorumluluklarını yerine getirmemiş." eleştirisini getirdi.