FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunu kabul eden tutuklu sanık, “Bence FETÖ grubu silahlı terör örgütüdür, cemaat değildir. FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilenleri lanetliyorum” dedi. 

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY silahlı terör örgütü soruşturması kapsamında Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianamesi kabul edilen örgütün Söke’deki öğretmen yapılanması ilk kez hakim karşısına çıktı. Aydın Gençlik Merkezi Şehit Fethi Sekin Tiyatro ve Konferans Salonu'nda görülen ilk duruşmaya 12’si tutuklu ve 10’u da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 22 sanık ile sanıkların avukatları ve aileleri katıldı. Dava kapsamında firari 1 öğretmenin de arandığı bildirildi.

Aydın ve Söke’deki cezaevlerinde tutuklu bulunan 12 sanık geniş güvenlik önlemleri altında duruşma salonuna getirildi. Binanın etrafında kuş uçurtmayan polis ekipleri, basın mensuplarının da görüntü almasını engelledi. FETÖ’nün Söke’deki öğretmen yapılanmasına yönelik olarak öğretmenler A.G. ve A.B.’nin 1 ve 2 numaralı sanık olarak yer aldığı iddianamede 23 kişi hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma ve terör örgütlerine yardım etmek” yardım etmek suçlamasıyla 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.

Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Ümit, davanın ilk duruşmasına katılan tutuklu ve serbest sanıklara kendilerine gönderilen iddianameyi okuyup okumadıklarını sordu. Sanıkların haklarındaki suçlamaları bildiklerini söylemesinin ardından ifade işlemlerine geçildi.

Avukat talebinde bulunmayan 1 numaralı tutuklu sanık öğretmen A.G., kendi savunmasını yaptı. Suçlamaları kabul etmeyen A.G., “Bu suçlamayla burada bulunmak benim için acı ve ızdırap kaynağı. FETÖ’nün gerçekleştirdiği hain darbe girişimini lanetliyorum. Antidemokratik bir şekilde milletin üzerine tank süren bir örgütle ismimin anılmasından dolayı çok üzgünüm. Aklımı hiç kimseye kiraya vermedim ve bütün kararlarımı kendimin vereceğini herkes bilir. Öğretmenlik hayatım boyunca da öğrencilerime ben bunları tavsiye ettim. Terör örgütüne üye olmak suçuyla suçlanmak çok acı ve bu konuda adalete güveniyorum. Örgütün hiçbir faaliyetine katılmadım. Terör örgütü üyesi olduğuma dair herhangi bir delil yoktur. Hakkımdaki iddialar şüpheden ibarettir. FETÖ hainlerinin en büyük mağduruyum, onları Allah’a havale ediyorum” dedi.

Mahkeme Başkanı Ümit, sanık A.G.’ye terör örgütüyle bağlantılı Aktif Eğitim-Sen’e niçin üye olduğunu ve Bank Asya’daki 9 adet katılım hesabını sordu. Sanık soruya, “Ben bu sendikanın FETÖ’ye ait olduğunu bilmiyordum. Sosyal ve özlük haklarımı korumak için üye oldum. 18 Temmuz sabahı istifa etmek için başvuru yaptım. Bankadaki hesabı 2012 yılında açtım. Faizsiz olduğu için tercih ettim, FETÖ’ye ait olduğunu bilmiyorum” diye cevapladı. 

Mahkeme Başkanı, A.G’ye bu cevabı üzerine “Bank Asya’nın açılışına katılan tek sivilin Fetullah Gülen olduğunu bilmiyor musun” diye çıkıştı. A.G., bu çıkışa “Bilmiyordum, cezaevine eşim ziyarete geldiğinde söylemişti” şeklinde yanıt verdi.

“FETÖ silahlı terör örgütüdür”

Duruşmada ifade veren 2 numaralı tutuklu sanık A.B. de suçlamaları reddetti. Mahkeme Başkanı, “Hiçbir zaman silahlı terör örgütü üyesi olmadım. Ben FETÖ grubu içinde hiç yer almadım” diyen A.B.’ye halk arasında 'cemaat' olarak bilinen FETÖ’nün silahlı terör örgütü olup olmadığını sordu. A.B., ifadesine şöyle devam etti: 
“Bence FETÖ grubu silahlı terör örgütüdür, cemaat değildir. FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilenleri lanetliyorum. Darbeyi gerçekleştiren ve talimat verenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum. FETÖ tarafından organize edilen etkinliklere katılmadım, maddi yardımda bulunmadım. Örgüte üye kazandırmak gibi bir eylemim olmamıştır. 2014 yılında birikimlerimi saklayıp ev almak için faizsiz hesap açtırdım.”