Adana'da Heykeltraş Bülent Harputlu, darbe girişiminin ardından kendi atölyesinde üç haftalık çalışmayla peluş ve alçıyla hazırladığı dört maymunu, ortasında ay-yıldızın yer aldığı Türkiye haritasının çevresine yerleştirerek sergisini tamamladı. Çeşitli ülkelerin bayraklarının da yer aldığı sergide, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, başında takke bulunan ve ellerini bacaklarının arasına almış şekilde tasvir edildi.

15 Temmuz darbe girişiminin unutulmaması için sergiyi hazırladığını belirten Harputlu, ayrıca bununla darbe girişimi sonrasında yaşananlara da dikkat çekmek istediğini ifade etti.

Hazırladığı sergiyle darbe girişimini görselleştirdiğini de ifade eden Harputlu, şunları söyledi:

"Daha önce 'görmedim', 'duymadım' ve 'bilmiyorum' diyen üç maymunları biliyorduk. Şimdi bunlara 'yapmadım' diyen bir maymun daha eklendi. Bu güzel ülkemiz üzerinde oynanan oyunları bu şekilde görselleştirerek, 15 Temmuz kara gecesinin unutulmaması için 'Dört Maymun' sergisini oluşturdum.

Bu maymunu besleyen muzları ve onun üzerindeki sembolik bayrakları gösterdim. Bu şekilde terör örgütünü besleyenleri ve barındıranları sembolik bayraklarla belirterek sergiyi oluşturdum. O kara geceden sonra bir sanatçı olarak bu konunun unutulmaması için ne yapabilirim, bunu nasıl görselleştirebilirim? diye düşündüm. Darbe girişiminin ardından, 'Geçmiş olsun' ve 'Lanetliyoruz, ama teröristlere iyi davranın' diyen ülkeler vardı. Bunları sembolik olarak farklı bayraklarla gösterdim. Bu arada 'Ben yapmadım' diyen maymunu ekleyerek 'Dört Maymun' sergisini oluşturmuş oldum."

Harputlu, çalışmasını 15 Temmuz anısına bir hafta süreyle kendi galerisinde sergileyeceğini, ardından tablo haline getirerek başka bir mekanda süresiz olarak sergilemeye devam edeceğini bildirdi.

Muhabir: Yusuf Koyun AA